Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:33, 24. 5. 2016.

| Društvo

Razrešen episkop niški Jovan

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
vladika
Episkop Jovan na čelu niške eparhije zamenio sadašnjeg patrijarha Irineja; foto: eparhijaniska.rs

Sveti Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve razrešio je niškog episkopa Jovana dužnosti, kako kažu, na njegov lični zahtev. Vladika Jovan već skoro godinu dana nije bio na toj poziciji već na, kako je ranije rečeno, odsustvu zbog lečenja.

Ovo je odlučeno danas na Saboru koji traje od 16. maja, a o konkretnim razlozima zbog kojih je niški episkop razrešen nije bilo reči. Javnosti je jedino poznato da je on to zahtevao.

Umesto episkopa Jovana niškom Eparhijom vodiće, kao i predhodnih godinu dana, episkop raško-prizrenski Teodosije. On će, kako kažu u SPC, niškom eparhijom upravljati privremeno, do izbora novog episkopa.

Podsetimo, o odlasku vladije Jovana iz Niša govorilo se više puta u drugoj polovini prošle godine, a kao jedan od glavnih razloga isticali su se navodno njegovi sukobi sa niškim sveštenicima.

Nakon toga se oglasila i Srpska pravoslana crkva koja je rekla da Jovan nije suspendovan, već da je na odsustvu zbog lečenja.

Episkop Jovan ustoličen je pre pet godina, a njemu je to mesto predao dotadašnji episkop niški Irinej koji je tada postao patrijarh. On je u Niš je došao sa mesta starešine manastira Ostrog. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • žika

    11:46 // 25. 5. 2016.

    Milutin, Crkva je dublja i starija od hrama koji datira od Konstantina.Suština Crkve je sabranje naroda a ne zgrada.Zlatno doba Crkve je do M.edikta kada nije bilo hramova.
    Prost narod se vezuje za vidljivo i materij.,po čemu (materijalnim tragovima) vrednuje nekog, a ne po duhovnosti.
    Ako hvalite navedite vrline a ne preduzimačke "zasluge" tuđim znojem.Graditi unutrašnju, duhovnu Crkvu,a ne zgrad

  • Zoka Jakovljevic

    06:11 // 25. 5. 2016.

    Šteta,to je divan covek

  • Borko

    21:31 // 24. 5. 2016.

    Da li to radi cenzura? Voleo bih da znate da je sve istina što sam napisao u vezi obeležavanja dana hirotonisanja Vladike Jovana, pošto sam bio lično prisutan u Sabornom hramu. To sam napisao samo zbog odbrane ISTINE i ništa sem toga.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: