Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:53, 15. 9. 2014.

| Društvo

Registar duplih funkcija u Nišu

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti
Gradska kuća Niš
Centar moći; Gradska kuća

Najkasnije do kraja marta naredne godine građani će na jednom mestu moći da vide podatke o javnim funkcionerima koji istovremeno obavljaju po nekoliko funkcija.

Lokalni antikorupcijski forum Gradski borci protiv korupcije - članovi LAF-aPrema najavama iz Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) javno dostupan Registar obuhvatiće najviše gradske funkcionere - od gradonačelnika i predsednika opština, članova gradskih i opštinskih veća, preko odbornika do direktora javnih preduzeća i ustanova, kao i narodne poslanike.

- Projektom je predviđeno i pravno i institucionalno reagovanje na konkretne slučajeve zakonski nedozvoljene kumulacije funkcija, tako što će projektno angažovani pravni savetnik podnositi podneske i druge pravne akte kod nadležnih organa, organizacija i tela - kažu u LAF-u.

Registar će, tvrde u LAF-u, biti redovno ažuriran kako bi građani mogli da prate i eventualne reakcije državnih organa, odnosno ostavke ili smene koje se očekuju nakon toga.

U Birou za društvena istraživanja (BIRODI), koji je inicirao formiranje LAF-a, a sada i podržao formiranje Registra duplih funkcija, očekuju da metodologiju i iskustva nakon formiranja Registra iskoriste i u ostatku Srbije.

Vredi pomenuti da je podršku formiranju javne baze duplih funkcija podržala i Agencija za borbu protiv korupcije.


"Politička moć je bitnija od novca"

Kada su u pitanju javne funkcije Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja naglašava da novac nije presudan faktor, odnosno da je često manje bitno da li je neko plaćen za obavljanje funkcije.

- Bitno je zapravo ko su vlasnici političke moći. Ne samo novac, bitne su i privilegije i moć koje funkcija nosi - kaže Gavrilović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ogorcen

    14:45 // 16. 9. 2014.

    Veliki broj njih radi i na fakultetima i kao doktori u bolnicama i u privatnim klinikama i kao odbornici i kao narodni poslanici i ko zna gde jos, pa sta su oni troglavi arapi sto bi rekao .

  • Mane

    14:35 // 16. 9. 2014.

    Pojedincu su postavljeni na mesta direktora kao penzioneri ili kao penzioneri sa invaliditetom ili sa neadekvatnom strucnom spremom i itd.. i sve je to nezakonski.

  • ***

    12:16 // 16. 9. 2014.

    Poasao gradonacelnika je ozbiljan posao,posao lekara isto.Moze li ih neko valjano obavljati,a da pri tom jedan ne trpi?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: