Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:31, 1. 12. 2015.

| Društvo

Revizor: "Pijaca“ nije ispoštovala proceduru javnih nabavki

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
pijaca-leskovac.jpg
Brone zamerke revizora na poslovanje leskovačke "Pijace"; foto: JV

Državna revizorska institucija uočila je brojne nepravilnosti u finansijskom izveštaju leskovačkog Javnog preduzeća “Pijaca“, a najveće primedbe odnose se na nepoštovanje procedure javnih nabavki. Direktor ovog preduzeća tvrdi da u njima nema elemenata krivičnog dela ili prekršaja.

2 Direktor Zoran Milosevic Milošević tvrdi da nije učinjen nijedan prekršaj; foto: JVNajznačajnije nepravilnosti u reviziji poslovanja leskovačke "Pijace" odnose se na to da je preduzeće izvršilo nabavku dobara i usluga u ukupnoj vrednosti od 3.682.000 dinara, bez sprovedenog postupka javne nabavke.

Direktor Zoran Milošević objašnjava da je novac utrošen za kupovinu električne energije.

Niko u Leskovcu nije organizovao ovu javnu nabavku. Smatrali smo da je normalno da kupujemo struju od EPS-a - kaže Milošević.


Sva zarada odlazi na plate

Revizor još navodi da su Programom poslovanja “Pijace“ za 2014. godinu planirani poslovni rashodi u iznosu od 138.391.000 dinara, od čega su planirani rashodi za izgradnju i rekonstrukciju objekata, komunalne infrastrukture i nabavku opreme u iznosu od 5.500.000 dinara, što znači da u strukturi cene komunalnih usluga ovi troškovi učestvuju oko 3,81 odsto.

Primenom procenta tog učešća na ostvareni poslovni prihod u 2014. godini u iznosu od 116.289.000 dinara, Preduzeće je bilo dužno da za navedene namene izdvoji ukupno 4.431.000 dinara, a ono je u izgradnju i rekonstrukciju objekata, komunalne infrastrukture i nabavku opreme u 2014. godini uložilo samo 729.000 dinara - navodi se u izveštaju.

Direktor "Pijace“ ističe da nije moglo da se odvoji više sredstava za ulaganja.

Mi se bukvalno borimo da isplatimo zarade zaposlenima koje kasne nekoliko meseci. Čak 80 posto naših prihoda odlazi na zarade - objašnjava Milošević.


Grad otpisao dug

Revizor još upozorava da „Pijaca“ nije pribavila saglasnost osnivača na odluku Nadzornog odbora o raspodeli neraspoređene dobiti ostvarene po godišnjem računu za 2013. godinu i pokriću gubitka ranijih godina u iznosu od 9.295.000 dinara, što je suprotno Zakonu o javnim preduzećima kojim je utvrđeno, između ostalog, da je na odluke o raspodeli dobiti neophodna saglasnost osnivača.

Saglasnost osnivača smo dobili kada je Skupština usvojila naš izveštaj o radu za 2014. godinu u kome je taj otpis sproveden. Obratili smo se osnivaču da nam da dodatnu saglasnot i očekujemo je ovih dana - ističe Milošević.


Razumevanje prema zakupcima

3 Pijaca Leskovac Od predviđenih 4,4 miliona u rekonstrukciju, izgradnju i nabavku opreme uoženo svega 729.000 dinara; foto: JVJoš jedna od zamerki revizora je da “Pijaca“ u prošloj, ali i ranijih godina, nije u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o zateznoj kamati obavila obračun kamate na ime neblagovremenih uplata dospelih potraživanja od kupaca, pravnih i fizičkih lica, po osnovu izdavanja u zakup lokala, pijačnih tezgi i pijačnog prostora.

Poslušaćemo preporuku, ali lično smatram da će to biti dodatno opterećenje za naše zakupce koji ionako jedva sklapaju kraj sa krajem - kaže direktor Milošević.

On zaključuje da je “Pijaca“ u tom periodu zapravo radila dobro i tvrdi da su mnogo veće nepravilnosti uočene u radu drugih javnih preduzeća u ovom gradu.


Sporna i gradonačelnikova “honda”

Još jedna od nepravilnosti koju je uočio revizor tiče se i službenog vozila “honda“ koje je u vlasništvu “Pijace“ a dato je na korišćenje lokalnoj samoupravi. Tim automobilom se vozi gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Ipak, direktor “Pijace” kaže da to ne smatra njihovim problemom, već je tu reč, kako navodi, o odnosu između osnivača i “Pijace”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • šta će nama

    11:22 // 2. 12. 2015.

    javna preduzeća "Pijaca", "Tržnica", kako god se zvala?! Vreme je da se većina javnih preduzeća privatizuje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: