Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:18, 15. 4. 2015.

| Društvo

Romi odlaze iz Leskovca zbog siromaštva

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
romska-mahala-leskovac.jpg
Sve više Roma "trbuhom za kruhom" odlazi iz Leskovca; romska mahala u Leskovcu

Prema istraživanju nevladine organizacije "ROSA", preko 20 odsto romske populacije odselilo se iz Leskovca samo u poslednje 2 godine. 

Najčešći razlog je težak ekonomski i socijalni položaj u sredini u kojoj žive, ali i nebriga društva i nezainteresovanost da se reše njihovi problemi.

Predsednik ove organizacije Zoran Saitović pozvao je sve Rome u Leskovcu na ujedinjenje i zajedničko političko delovanje na sledećim izborima kroz formiranje prve partije nacionalnih manjina. 2 Zoran Saitović

Ulazak Roma u institucije lokalnog sistema, pre svega parlament, može barem ukazati na realne probleme sa kojima se oni suočavaju u ovom gradu. Zašto mi ne bi imali zamenika predsednika Skupštine grada, možda čak i predsednika Skupštine ili direktora Centra za socijalni rad u Leskovcu? Mi ovde trenutno nemamo nijednog predstavnika romske nacionalne manjine u lokalnom parlamentu, a delimično smo sami za to krivi - kaže Saitović.

On tvrdi da je položaj Roma u Leskovcu svakim danom sve teži.

I dalje žive u dubokom siromaštvu, krše se njihova ljudska prava i jesu diskriminisani. Situacija nikada nije bila teža od završetka Drugog svetskog rata naovamo - ističe Saitović.

On zaključuje da su pripadnici te nacionalne manjine najdiskriminisanija grupa u Srbiji jer je njihov položaj i dalje loš.

Po njegovim rečima, "poražavajući" su i podaci koji pokazuju da je očekivana dužina trajanja života Roma u Srbiji za 12,4 godine kraća u odnosu na ostalo stanovništvo.

U Leskovcu je, prema popisu iz 2012. godine, živelo 12.000 Roma.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Svetlana mitic

    21:58 // 28. 11. 2015.

    Postovan Novina juzne vesti sramota je da kao grad leskovac dozvoli da romi odlaze. Ti ljudi moraju da odu jer niko im ne pomaze niti imaju neka prava. Jer sam ja romske nacijonalnosi i takodje smo prinudjeni da odemo sramota sta se radi sa nama.

  • iva

    11:16 // 22. 4. 2015.

    odma neka se isele svi do jednog!

  • ja

    20:15 // 16. 4. 2015.

    i juzne vesti imaju cenzuru. kako da bas nema nijedan komentar za rome iz leskovca? ccc... vise vas ne citam

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: