Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:12, 13. 4. 2015.

| Društvo

Romskim studentima najveći problemi novac i posao

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
romi
Studenti Romi na niškom Univerzitetu muče muke kao i njihove kolege

Oko 200 studenata Roma u Nišu živi kao i ostale njihove kolege. Najviše ih brine, kako sami kažu, šta raditi posle studija, a da bi ih na fakultetima bilo više mora da se promeni ekonomska slika Roma.

Robert Kasumović je četvrta godina na Medicinskom fakultetu u Nišu i kako kaže najveća briga mu je da li će nakon završenih studija naći posao.

Nevladin sektor romskoj populaciji, onima koji se odluče za fakultet, dosta pomaže, ali Kasumović kaže da odnos države mora biti bolji.

Država ne bi učinila previše za nas da nije bilo evropskih donacija i evropskih dokumenata koji su je primorali na to. Pitanje zapošljavanja učenika i studenata je ključno pitanje i ja se nadam da ćemo u tome uspeti da postignemo dogovor u narednom periodu. Problem zapošljavanja Roma najveći je problem trenutno - kaže Kasumović.

romi Sadik Saitović čita pesmu na romskomNa Prirodno-matematičkom fakultetu, na smeru za Geografiju, apsolventski staž polako “troši” Sadik Saitović. On kaže da je upis Romima na fakultete znatno olakšan, ali da tamo “treba opstati”.

Put upisa na fakultete nam je veoma olakšan. Ali se treba opstati na fakultetu. Ne samo u prvoj godini, nego nastaviti i doći do diplome. Problem je novac i zna se da Romi ne stoje dobro finansijski - priča Saitović.

I Kasumović i Saitović se slažu da u rešavanju ključnih probelema, studentima u budućnosti puno može pomoći Udruženje romskih studenata, koje u Novom Sadu postoji od 2000. godine, a odnedavno i u Nišu.

Do sada nisu postojale ozbiljnije romske studentske organizacije u Nišu. To je važno za njihov aktivizam, ne samo za studente, nego za sve Rome - kaže Kasumović.

Kancelarija Udruženja je otvorena na Medicinskom fakultetu u Nišu. Prva akcija je bila obeležavanje Svetskog dana Roma na Filozofskom fakultetu, a ono što sledi je, kako kažu aktivisti, obilazak srednjih škola gde ima romskih đaka kako bi im pojasnili kakve sve pogodnosti imaju prilikom upisa na fakultete.


Romskim studentima neophodna podrška

romi3 Učenje romskog i ostavljanje poruka UdruženjuU Nacionalnom savetu Roma kažu da se život romskih studenata ne razlikuje puno od života ostalih studenata, ali da je siromaštvo nešto što ih izdvaja od drugih.

Neophodna im je podrška i Udruženja romskih studenata i ostalih udruženja, svakako je imaju od Nacionalnog saveta Roma, pa se nadamo da će biti naši dostojni predstavnici kada završe studije i da će naći zaposlenje - kaže Marija Demić iz Nacionalnog saveta.

Da bi bilo više Roma na fakultetima neophodna je, kako kaže Demićka, dodatna podrška i edukacija, ali i stipendije, kako stranih organizacija i udruženja, tako i države.

Studenti pevali "Đelem, đelem" u holu Filozofskog fakulteta

​Ovaj tekst je nastao kao deo projekta "Lokalni mediji za prava Roma" koji sprovode organizacija Civil rights defenders i "Lokal pres". Novinari iz Bujanovca, Vranja, Niša, Novog Pazara, Prijepolja, Valjeva, Loznice, Negotina i Knjaževca svojim prilozima i tekstovima pokušaće da doprinesu unapređenju položaja romske nacionalne zajednice na lokalu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • CVETKO prvi

    19:09 // 15. 4. 2015.

    I da odemo u Aleksinac i da budemo,svi,Indijanci...
    niko neće da reši naše probleme , mogu samo da ni potepaju !

  • ASDF

    00:20 // 15. 4. 2015.

    Najveca ironija je u tome sto i ja imam manje para od roma, ali nikom nista. I da, postoje stipendije,koje se bas dobijaju bodovima od siromastva, ali i uspeha. Pa ako stvano nemas, dobijas stipendiju

  • bibi

    09:12 // 14. 4. 2015.

    Svoj nasoj deci,bez obzira na nacionalnost,jer sve su to nasa deca,problem je da li ce imati posao.Dokle to potenciranje ko je ko kao da svima koji nisu Romi cvetaju ruze!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: