Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:16, 18. 5. 2011.

| Društvo

Ruski kosmonaut posetio Niš

Autor:P.B.Izvor:Južne vesti
Arhivska fotografija; Aleksandrov prvi s desna

NIŠ - Dvostruki heroj Sovjetskog saveza, ruski kosmonaut Aleksandar Pavlovič Aleksandrov posetio je Niš.

Aleksandrov je deo ekipe ruskih kosmonauta koji, povodom proslave pola veka od Gagarinovog leta u kosmos, gostuju u 29 država sveta, a u Srbiju je, kako kaže, došao po vlastitom izboru.

Tokom prepodneva ovaj astronaut, koji je u svemiru u dva navrata proveo skoro godina, razgovarao je sa osnovcima škole "Vožd Karađorđe" i studentima Prirodno-matematičkog fakulteta na niškom aerodromu "Konstantin Veliki", a na poziv gradonačelnika obišao je i Gradsku kuću.

- Let u kosmos je veoma neobična pojava, zato što morate da sednete u raketu. Visina rakete je oko 40 metara i lansira se na visinu od 240 kilometara oko zemlje. Ako se bude kretalo brzinom od 8 metara u sekundi onda će to telo da se okreće oko Zemlje i neće pasti. To je ono što mi zovemo izlaz u kosmos kosmičkog broda, kao veštačkog satelita Zemlje. Onda se rade određeni manevri i dolazi do stanice koja se nalazi na 350 kilometara od zemlje. To se dešava posle dva dana od lansiranja. Zatim dolazi automatsko spajanje satelita i stanice. Nakon što se otvore specijalna vrata kosmonauti iz satelita prelaze u stanicu - priča Aleksandrov koji je imao 40 godina kada se uputio ka orbitalnoj stanici “Saljut 7”, gde je dva puta izlazio u otvoreni kosmos u kome je proveo više od pet časova.

- Izlaz u kosmos daje potpuno drugačiju sliku Zemlje nego što je iz kosmičkog broda. Ako iz kosmičkog broda vidite na jedan način Zemlju, kada izađete u otvoreni kosmos vi u stvari tek tada vidite dubinu celog svemira i praktično vas od nje razdvaja samo tanko staklo skafandera. To je veoma opasan način šetnje, zato što ste vezani sa dva kao konopca, koja ako se otkače vi ćete jednostavno odleteti - objasnio je Aleksandrov svoje prvo iskustvo iz otvorenog svemira.

Drugi put u svemir se otisnuo 1987. godine.

Aleksandar je imao prilike da radi sa čuvenim Sergejem Koroljevim, čuvenim konstruktorom svemirskih letelica i ocem sovjetskog svemirskog programa, upoznao je i Jurija Gagarina a više puta su izdavane poštanske markice sa njegovim likom.

Aleksandar Pavlovič Aleksandrov u poseti OŠ "Vožd Karađorđe"

Aleksandrov razgovara sa studentima PMF na aerodromu Konstantin Veliki

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: