Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:50, 26. 5. 2016.

| Društvo

Šabić zatražio vanredni nadzor za Niš i Bujanovac

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
sabic
Šabićev poziv Ministarstvu da kontroliše, ali i kazni odgovorne; foto: commons.wikimedia.org

Zbog toga što je Savet za borbu protiv korupcije više puta uskraćen za tražene informacije, Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zatražio je od Ministarstva lokalne samouprave da sprovede vanredni nadzor u Nišu i Bujanovcu.

Podaci koje je Savet tražio, pojašnjava Poverenik, predstavljaju “apsolutno legitiman predmet interesovanja javnosti” i tiču se broja zaposlenih, uknjiženih nekretnina, dodeljenih subvencija i drugih budžetskih davanja.

Međutim, tražene informacije nisu dostavljene.

Poverenik stoji na stanovištu da bi takve informacije trebalo da su dostupne svakom građaninu, najširoj javnosti, i bez posebnog zahteva, na proaktivnoj osnovi, na veb prezentacijama lokalnih samouprava. Stoga je uskraćivanje takvih informacija bilo kome neprihvatljivo, a u slučaju Saveta za borbu protiv korupcije, koji je radno telo Vlade RS, deluje gotovo groteskno - piše u zvaničnom saopštenju.

Pored Niša i Bujanovca, tu je još 9 srpskih gradova i opština koji su se oglušili o zahteve, a Savet za borbu protiv korupcije je čak 11 žalbi poslao u jednom danu.

Zbog toga je Šabić pored nadzora, od Ministrastva zatražio i pokretanje postupka u lokalnim samoupravama gde se utvrdi da je prekršen zakon.

Ovakvo ponašanje je u potpunom neskladu sa očekivanim, pretpostavljenim odnosima lokalne samouprave i republičkih organa u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, a sa stanovišta Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja predstavlja kažnjiv prekršaj, pa stoga po oceni Poverenika zahteva pažnju i adekvatnu reakciju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu - piše u saopštenju.

Podsetimo, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je samostalan državni organ, nezavistan u vršenju svoje nadležnosti, koji štiti ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Svaka lokalna samouprava, javno preduzeće ili ustanova dužno je da odgovara na zahteve za pristup informacijama od javnog značaja koje mogu da stignu, kako od građana, tako i od zvaničnih institucija i novinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ovca za šišanje.

    12:20 // 26. 5. 2016.

    Какве глупости прича Шабић, Јанковић, Радуловић и остали... Зар не виде да је Србија на добром путу, златне године су пред нама, стабилност, напредак, просперитет... Види се то на сваком кораку!

  • Dexter

    11:02 // 26. 5. 2016.

    Sad se Guska, sa osmehom Mona Lize, poigrava Andricevskom mislju: "Jes', ti ce mi kazes!"

    • shaft

      20:58 // 26. 5. 2016.

      A pridruzuju se Iljadarka,Drvar i Deki Jovanovic,sa pesmom-Ne mozes nam Rodoljube nista,jaci smo od sudbine...

  • dodji bato dole u glib

    10:39 // 26. 5. 2016.

    pa da vidis grotesku proteciozma, nepotizma i drugih izma, probaj da te prime negde bez da te neko najavi pa da vidis sta je jug, to sto ti pricas je vrh ledenog brega

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: