Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:10, 17. 12. 2016.

| Društvo

Saša Janković: Šteta što gradonačelnik Niša nije došao da sasluša građane

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
Saša Janković
Saša Janković je dočekan i ispraćen apluzom; foto: JV

Cena grejanja, isključenje struje u Crvenoj zvezdi, policijska brutalnost i korupcija su samo neki od problema koje su Nišlije pred prepunom skupštinskom salom predočili Zaštitniku građana Saši Jankoviću. Janković je izrazio žaljenje što gradska vlast nije želela da se sastane sa njim, ali i što nije došla da sasluša probleme građana.

Janković je na jučerašnjoj tribini, održanoj u prostorijama gradske skupštine, naglasio da "funkcija znači odgovornost, a ne moć" i dodao da veliki broj javnih funkcionera to ne shvata. On kaže da zbog toga, građani umesto pomoći dobijaju ćutanje.

Nišlije zameraju svojim vlastima pre svega ćutljivost. Vi kao građanin tražite nešto, neku dozvolu, saglasnost, neko rešenje i dobijete ćutanje. U najvećem broju tih ćutanja kada kao zaštitnik građana pokrenem kontrolu, građanin koji je podneo pritužbu dobije dozvolu ili rešenje koje je tražio - rekao je Zaštitnik građana.

Janković se osvrnuo i na ugrožavanje prava na poslu i rekao da će se to promeniti tek "kada neki direktor bude otišao u zatvor".

Međutim, Zaštitnik je primetio da se od oko 1.400 pritužbi, koliko mu je stiglo iz Niša u poslednjih 10 godina, veliki deo odnosi na loš rad pravosuđa.

Pola pritužbi iz Niša se tiču pravosuđa. A Ustav Srbije kaže da Zaštitnik građana ne može da kontroliše njihov rad. I građani počinju svoje pritužbe tako što kažu “znamo da nemate pravo, ali ipak mi da vam kažemo”. Ja to što saslušam iznesem pred Narodnu skupštinu, gde mi kažu “to nećemo da slušamo - rekao je Janković.

Skupština grada Nije bilo dovoljno mesta u sali Skupštine grada za sve zainteresovane; foto: JVMeđu prisutnima na tribini, bili su i predstavnici Udruženog pokreta slobodnih stanara, LAF-a, ali i nekoliko političara, među kojima i Branislav Jovanović, koji se Zaštitniku požalio na "montirano, fašističko hapšenje i oslobađanje", kojem je bio podvrgnut.

Janković je dočekan i ispraćen gromoglasnim aplauzom, a 2 i po sata, koliko je trajala tribina kojom je obeleženo 10 godina postojanja institucije Zaštitnika građana, nije bilo dovoljno da svi prisutni zatraže savet od njega.

Podsetimo, prilikom zvanične posete Nišu, Saša Janković je posetio “Juru” gde je sa rukovodstvom te fabrike razgovarao o pravima radnika, a sastao se i sa civilnim sektorom, građanima i novinarima. Međutim, niko iz gradske vlasti, pa ni gradonačelnik Niša Darko Bulatović nije želeo da razgovara sa njim

O tome opširnije možete saznate u intervjuu "15 minuta".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • radnici

    08:33 // 19. 12. 2016.

    dok je gradonacelnik darko radio u distribuciju svako jutro je primao stranke i gradjane za svoje 2 godine koje je bio direktor , ne vidim zasto sada nije dosao da saslusa ljude !?

  • gorhan

    16:39 // 18. 12. 2016.

    Bolje što nije došao možda bi mu postavili neko pitanje iz gradiva na Pravnom fakultetu a on to "završio " pod stare dane kako pišu mediji. Treba da uživa u zasluženoj penziji....

  • običan građanin

    09:47 // 18. 12. 2016.

    Ispašće kako mu nije na neki formalan način dostavio poziv, nije ispoštovao neku proceduru, izmisliće nešto da se izvade, kao i uvek. Mislim, kao da je gradonačelniku potrebna pozivnica na skup gde može slušati o problemima njegovih sugrađana.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: