Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:20, 15. 5. 2015.

| Društvo

Sednica niške Skupštine prekinuta zbog nedostatka kvoruma

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
sala
Skupštinske klupe poluprazne od početka sednice; Foto: JV

Iako su i predsednik Skupštine Grada Mile Ilić i gradonačelnik Niša Zoran Perišić isticali da je koalicija stabilna i da parlament funkcioniše bez problema, jučerašnja sednica je prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Zasada je neizvesno kada će biti nastavljena.

Sednici koja je održana juče prethodile su nesuglasice, pre svega, u niškom SPS oko dolaska njihovih odbornika u Skupštinu Grada.

Da priče oko broja odbornika u sali nisu slučajne pokazao je i sam početak sednice, koji je kasnio pola sata, a od 61 odbornika u sali ih je bilo svega 37.

Ipak, predsednik Skupštine Mile Ilić je juče izjavljivao da problema sa kvorumom nema i da se radi o “medijskim spekulacijama”.

Nema nikakvih problema u atmosferi, niti će biti problema oko glasanja - rekao je Ilić juče.

Tako je bilo do 11. tačke dnevnog reda kada je trebalo da bude izabran gradski urbanista. Posle žučne rasprave pristupilo se glasanju, ali je zamenik predsednika Skupštine Nenad Stanković, koji je tada predsedavao, proglasio pauzu od 5 minuta.

Pet minuta se “pretvorilo” u više od pola sata, a nakon toga je predsednik Ilić obavestio odbornike da se sednica prekida zbog nedostatka kvoruma.

Utvrđeno je da je u sali u tom trenutku bilo manje od 31 odbornika, što čini kvorum za rad. Odbornici su obavešteni da će nastavak sednice, u skladu sa Poslovnikom o radu parlamenta, biti održan u narednih 15 dana - kaže sekretar Skupštine Ivan Nikolić.

predsednik Ilić tvrdio da problema u glasanju neće biti, ali ga odbornici demantovali; Foto: Arhiva JVIako je ranije, nakon prekida, sednica odmah nastavljana sutradan, sekretar Nikolić kaže da to nije obaveza.

Kada je sednica prekinuta sigurno postoje određeni razlozi zbog kojih je to učinjeno i predsednik je dužan da sednicu nastavi u roku od 15 dana - naglasio je Nikolić.

U trenutku prekida u sali nije bilo opozicionih odbornika Demokratske i Socijaldemokratske stranke, koji nisu hteli da daju legitimet izboru glavnog urbaniste Grada zbog, kako su naveli, neispunjavanja zakonskih uslova.

Zasada se ne zna kada će 32. zasedanje odbornika Niša biti nastavljeno, a od početka godine ovo je drugi put da se sednica prekida u večernjem zasedanju, dok je nekoliko puta bilo kraćih prekida ili ponavljanja glasanja zbog malog broja odbornika u sali.


Opozicija: Loša priprema i loša rešenja

Odbornik Socijaldemokratske stranke Boban Mihajlović kaže da je jučerašnji prekid pokazao da problemi u vladajućoj koaliciji postoje i “da su loša kadrovska rešenja nešto što ne žele da podrže ni odbornici većine”.

Pokazalo se da koalicija funkcioniše jako loše. Nema kvoruma i rešenja koja su na dnevnom redu dovela su do toga da i deo odbornika vladajuće koalicije ne bude prisutan u sali i da bojkotuje nastavak sednice - rekao je Mihajlović.

radović Radović kaže da je loša priprema uzrok problemima sa kvorumom; Foto: Arhiva JVMiodrag Radović, odbornik DS-a, kaže da u trenutku jučerašnjeg prekida nije bio u sali, ali naglašava da ono što se dešava od početka godine jasno pokazuje lošu pripremu predlagača.

I u februaru je bio sličan ovakav prekid što govori o priličnoj dozi neozbiljnosti i lošoj pripremi same sednice, posebno od strane predlagača - zaključio je Radović.

Ovim tvrdnjama opozicije u korist ide i činjenica da su sa dnevnog reda sednice Odbora za imenovanja, koja prethodi sednici parlamenta, povučene sve tačke dnevnog reda. Odbor je trebalo da predloži odbornicima v.d. direktore Dečijeg odmarališta "Divljana" i Hitne pomoći. Kako je rekao gradonačelnik Zoran Perišić predlozi su povučeni, jer "nije bilo konsenzusa".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Двери Ниш

    13:09 // 15. 5. 2015.

    Нека отворе прозоре, загушљиво им је унутра. Још боље, нека напусте салу јер је потребно једно озбиљно проветравање. А потом свеж ваздух, свежи људи, биће здравије дефинитивно.

  • Bosiljka

    12:49 // 15. 5. 2015.

    Koliko funkcioniše videlo se zadnje dve tri godine. Ponudite im koncentrat za piliće, tim odbornicima.

  • Mission from

    12:04 // 15. 5. 2015.

    Stara arapska poslovica glasi:
    "Tamo gde se konac prekine, može se nastaviti, ali zauvek ostaje čvor"
    U prevodu- Pukli su!
    Tu ni sto poverenika ne pomaže!
    NapreDNO!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: