Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 23. 8. 2016.

| Društvo

Septembra testiranje za buduće spasioce Gorske službe

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
GSS-Srbije,-spasavanje-(1).jpg
GSS broji oko 250 aktivnih spasilaca; foto: GSS

Kandidati koji žele da postanu dobrovoljci Gorske službe spasavanja mogu da odu na testiranje koje će u Nišu biti održano u subotu 17. septembra u 17 sati u parku Čair.

Oni koji polože test dobiće priliku da na osnovnom kursu u oktobru i novembru na Avali, Jastrepcu i u Zlotu, a zatim i vežbi na Kopaoniku, nauče sve što je potrebno za spasavanje života u nepristupačnim uslovima.

U Gorskoj službi spasavanja kažu da je njihov kurs polazna obuka za zainteresovane planinare, speleologe, skijaše, alpiniste, ronioce i sve one koji se bave srodnim disciplinama.

GSS Srbije najviše vremena ulaže u obuku, jer je dobra i kvalitetna obuka polazna tačka za stvaranje vrhunske spasilačke službe spremne da odgovori na svaki izazov - kažu u ovoj dobrovoljnoj organizaciji.

GSS Na testu se boduju zgibovi, sklekovi, čučnjevi, trbušnjaci i trčanje; foto: GSSPredlažu zainteresovanim kandidatima da informacije o terminu polaganja testa proveravaju na zvaničnom sajtu GSS gde će sve promene biti objavljene, a da se o detaljima o kriterijumima fizičke spreme koji moraju biti ispunjeni na uvodnom testiranju i kursu informišu na internet stranici www.gss.rs/kurs.

Ovu neprofitnu organizaciju osnovali su alpinisti Planinarskog saveza Srbije 1952. godine, a danas je čini oko 250 aktivnih spasilaca. 

Oni svake godine overavaju licencu za rad tako što polažu testove fizičke spremnosti, ispite iz medicine i prve pomoći i tehnike spasavanja.

Zakonom o vanrednim situacijama, Gorska služba spasavanja Srbije je uvrštena u činioce zaštite i spasavanja u Srbiji i definisana kao strateški partner Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije za spasavanje na nepristupačnim terenima.

Testiranje će se, osim u Nišu, tokom septembra održati i u Beogradu, Boru, Zaječaru, Kruševcu, Vladičinom Hanu, Novom Sadu, Užicu, Čačku, Kragujevcu, Požarevcu, Raški i Ivanjici.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: