Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 19. 11. 2014.

| Društvo

Školski časovi uskoro i za osnovce u bolničkoj postelji

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
bolnica
Dužina časa biće prilagođena stanju svakog deteta ponaosob (foto: Kate Hiscock, flickr.com, CC)

Polaganje razrednih ispita ili gubljenje školske godine zbog odsustva s nastave tokom dugih bolničkih lečenja, za osnovce na dečjoj internoj klinici u Nišu moglo bi da postane prošlost.

U OŠ "Branko Miljković" čiji će nastavnici držati časove đacima u bolničkoj postelji i Udruženju NURDOR nadaju se da će njhov zajednički projekat patronažne nastave početi već od narednog polugodišta. Ministarstvu prosvete poslata je sva potrebna dokumentacija, a sada se čeka na izlazak, zatim i odgovor komisije Ministarstva koja treba da proceni uslove za organizaciju časova u bolnici. tabla.jpg Časovi u bolnici biće organizovani prema školskom planu i programu (opusteno.rs)

Deca koja se leče od maligniteta u bolnici mogu ostati i 105 nedelja. Njihovo školovanje za čitav taj period prestaje, pa đaci često gube školske godine. Individualni časovi bi bili odlično rešenje, kako zbog nadoknađivanja gradiva, tako i zbog druženja - kaže Jelena Golubov Todorović, koordinator NURDOR-a u podružnici Niš.

Prema zakonu, deca koja iz bilo kog razloga propuste trećinu časova određenog predmeta obavezna su da polažu razredni ispit. Patronažna nastava bi im pomogla da do toga ne dođe.

Jedina smo niška škola koja već ima iskustva u patronažnoj nastavi. Jedna učiteljica i nastavnica engleskog jezika drže đacima časove u kućnim uslovima. Ovo će zbog specifičnih uslova u kojima se deca u bolnici nalaze biti drugačije - kaže direktor OŠ "Branko Miljković" Miroslav Stanić.

Učitelji ili nastavnici držaće časove u bolnici samo po podne, nakon što deca završe sa terapijom. Nekima će časovi trajati 30 minuta jer će njihova dužina biti prilagođena stanju svakog deteta ponaosob.

Nastavnici "na terenu" će biti u kontaktu sa matičnim školama đaka koji u nišku bolnicu dolaze iz različitih gradova jugoistočne Srbije.

Izveštaje sa ocenama ćemo slati njihovim školama koje će te ocene uvažiti i upisati - objašnjava Stanić.

Dodaje da su on i njegove kolege spremni. Za potrebe ovog projekta biće angažovani već zaposleni nastavnici, s obzirom na to da imaju pravo na normu do 130 odsto, ali dodaje da je moguće angažovanje i tehnoloških viškova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: