Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:57, 11. 3. 2014.

| Društvo

Školski odbori čuvaju direktore

Autor:J.CanićIzvor:Južne vesti
skola.jpg

Čak i kad prosvetna inspekcija ili Agencija za borbu protiv korupcije nalože i predlože smenu direktora, školski odbori u niškim osnovnim školama često to ne razmatraju, što pokazuju i nedavni slučajevi, upozorio je Lokalni antikorupcijski forum (LAF).

Članovi LAF-a istakli su da školski odbori u poslednjih godinu nisu reagovali na izrečene mere Agencije za borbu protiv korupcije, Zaštitnika građana, prosvetne inspekcije ili suda protiv direktora tih ustanova.

Niški Lokalni antikorupcijski forum je zato je pozvao školske odbore da “prekinu sa lošom praksom neprihvatanja preporuka i naloga kao nedovoljno obavezujućih”.

- Smatramo neprihvatljivim da školski odbori, koji su kao organi upravljanja nadležni da biraju i razrešavaju direktore, olako ignorišu preporuke i naloge za njihovo razrešenje ili pokretanje disciplinske odgovornosti, zbog čega se u javnosti stvara utisak da su ovi direktori skoro
nesmenjivi - saopštili su iz LAF-a.

Oni dodaju da je neprihvatjivo i da direktori prilikom odlučivanja o ovim merama koriste uticaj na školske odbore, što predstavlja “zloupotrebu službenog položaja ili trgovinu uticajem.”

Podsetimo, Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je nedavno razrešenje direktora OŠ „Sveti Sava“ Vladimira Kalčića jer je zaposlio svog brata, a da pisanim putem nije obavestio Agenciju i školski odbor o postojanju sukoba interesa.

Tu je i slučaj direktorke OŠ “Ćele kula” Sonje Cvetković, čiju je smenu prosvetna inspekcija Školskom odboru nalagala više puta od juna prošle godine, ali su njegovi članovi uporno odbijali da usvoje takvu odluku.  Na kraju je direktorka sama, tek 10. februara ove godine, podnela ostavku

Slična situacija se dogodila i u OŠ "Dositej Obradović" u kojoj je direktorka Saša Ničić ostala na funkciji i pored toga što je bila pravosnažno osuđena za korupciju.


Izmeniti zakone

U LAF-u smatraju da su ovakve odluke posledica sastava školskih odbora, u kojima dve trećine čine predstavnici nastavnika i roditelja učenika, a samo jednu trećinu predstavnici grada, kao osnivača.

-Trajno i održivo rešenje mogle bi biti izmene više zakona koje bi obezbedile da mere samostalnih i nezavisnih kontrolnih tela imaju veću obaveznost, školski odbori veću nezavisnost od direktora, a lokalna samouprava kao osnivač veću mogućnost da reaguje u slučaju propusta direktora i školskih odbora - napominju u LAF-u.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • peki paki

    01:14 // 18. 3. 2014.

    Blagojeviću, ako je istina da je u Oš,,S.Sava,, predsdnik školskog odbora zaposlen u drž.organu - MUP,a postavlja ga na gornju funkciju Skupština grada,treba proveriti konflikt interesa u ovomslučaju

  • aleks

    16:27 // 17. 3. 2014.

    alo bre gradonacelnice, pa jel ti to borba protiv korupcije u gradu????????? ova bre pravosnažno osudjena za korupciju a i dalje direktoruje OBRAZOVNOM institucijom!!!!!! ej bre, dobro ih obrazuje.

  • GLAS RAZUMA

    23:08 // 12. 3. 2014.

    Svi ovi komentari govore koliko su pojedini nastavnici iskompleksirani i psihopate, koje primaju 45000 za radno vreme od 3,5 sati dnevno.|ato i imate vremena da ovde lupetate. Motka je za vas, ona....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: