Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:01, 17. 1. 2013.

| Društvo

Skupo održavanje spomenika u Nišu

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
spopmenik-saban.jpg
Spomenik Šabanu Bajramoviću

Kukasti krst koji je nedavno nacrtan na spomeniku poznatom pevaču romske muzike Šabanu Bajramoviću tu će ostati bar još dva meseca, kažu u Direkciji za izgradnju.

Osim ovog u centru su oštećeni i spomenik kralju Aleksandru i nedavno postavljeno spomen obeležje Caru Konstantinu.

U Direkciji za izgradnju grada, koja je nadležna za održavanje spomenika, kažu da su prošle godine od grada dobili 300.000, a ove je izdvojeno milion dinara. Međutim, prema objašnjenju potparola Dragana Videnovića, Direkcija “mora da objavi javnu nabavku, kako bi bili izabrani izvođači radova, a ta procedura može da se sprovede tek za oko 2 meseca”.

- Prošle godine su sa spomenika kralju Aleksandru bila skinuta slova, pa smo postavljali nova, a često smo uklanjali i grafite. Trudimo se da redovno održavamo spomenike, ali prečesto se pojavljuju. Ove godine smo dobili znatno veća sredstva, jer se vidi da je potrebnije da se češće čiste spomenici - kaže Videnović.

Na spomeniku kralju Aleksandru trenutno se nalaze nalepnice i potpisi jednog niškog fudbalskog kluba, a neke mermerne ploče na stubu na kome je spomenik su potamnele. Takođe, nekoliko betonskih ploča na samom platou odlepljeno je ili okrnjeno.

Spomen obeležje u čast Cara Konstantina postavljeno je juna prošle godine, a samo 6 meseci kasnije čeka na neophodno čišćenje.

I ova dva spomenika moraće da “sačekaju javnu nabavku”.

Zbog ovih i ranijih uništavanja spomenika gradonačelnik Niša Zoran Perišić najavio je da će tokom godine na važnijim mestima u gradu biti postavljen video nadzor kako bi se bolje zaštitili.

Grafiti na spomenicima rezultat dokolice mladih

Profesorka psihologije sa Filozofskog fakulteta Vesna Anđelković kaže da su grafiti na spomenicima najčešće posledica dokolice.

- To je nekreativan način na koji mladi izražavaju nezadovoljstvo, često i kroz nacionalističke i fašističke grafite. Od društva se očekuje da mlade animira na pravi način i omogući im da energiju koju imaju utroše na nešto korisno i kreativno - kaže Anđelković.

Ona objašnjava da je problem i u tome što društvo i kada je u najpovoljnijim okolnostima razmišlja o rešenjima koja su kratkotrajna, pa se zato isti problem pojavi za nekoliko meseci.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nis

    17:36 // 19. 1. 2013.

    Ja sam hteo da ocistim te spomenike naravno i da mi se plati zato sto imam proizvode za skidanje grafita..ali vec je dva tendera bilo i nista.Inace sam iz nisa ali ce oni po obicaju da daju posao BG.

    • Vlajko

      23:06 // 19. 1. 2013.

      Daj bolju ponudu.

  • Realista

    12:07 // 18. 1. 2013.

    Pa ne isplati im se da čiste a pri tome Bananam da ne dobije proviziju. Di će da radi bez ičega? Naopako!

  • Sasa Vasilic

    08:28 // 18. 1. 2013.

    ako je i od videnovica-mnogo je!zna se sta je posao PR-a,da prenosi stavove rukovodstva,a ne da mudruje.covek se napalio da je jedan od gradskih otaca,pa prica nebuloze.pametnije bi bilo da je pozvao antifasisticku omladinu,pa da zajedno s njima skinu kukaste krstove po gradu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: