Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:00, 11. 1. 2016.

| Društvo

Slavković nastavlja: Novinari su strani plaćenici

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Ljubivoje Slavković
Domaći plaćenik. Ljubivoje Slavković, zamenik gradonačelnika Niša

Zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković je ponovo javno optužio "Južne vesti" za saradnju sa stranim državama, netačno predstavljajući podatke o finansiranju tog medija.

Slavkovićeva objava na Fejsbuku Slavković o "tzv nezavisnim medijima"Pozivajući se na pisanje "Politike", čiji novinari su kao izvor koristili podatke američkih nevladinih organizacija, Slavković je u svom komentaru na Fejsbuku naveo da je reč o "zvaničnim američkim podacima".

Evo kako se samo delimično finansiraju tzv. nezavisni mediji, a prema zvaničnim američkim podacima - piše Slavković.

Ovo nije prvi put da zamenik gradonačelnika iznosi vrlo ozbiljne optužbe na račun "Južnih vesti". Septembra 2014. godine na konferenciji za novinare u Gradskoj kući je urednika tog medija Predraga Blagojevića vređao i optužio da je strani plaćenik.

Znam nalogodavac ko mu je, znam na koliko je kurseva bio "preko bare"... - rekao je tada Slavković.

Samo dan nakon Slavkovićevih optužbi redakciji "Južnih vesti" upućene pretnje u kojima su novinari nazivani "stranim plaćenicima" i pozivano na njihovo prebijanje i proterivanje iz Srbije.

Iako je i pre toga dovodio u pitanje "finansiranje Južnih vesti" i javno, na televiziji, nudio nagradu "onom ko otkrije ko Južnim vestima daje pare i ko je pravi nalogodavac", od takvih izjava se nisu ogradili ni Srpska napredna stranka, niti gradonačelnik Zoran Perišić.

Inače, podaci koji su objavljeni u spornom tekstu "Politike", bar u delu koji se tiče "Južnih vesti", su netačni i tom mediju je upućen demanti i zahtev da hitno objave ispravku.


Predrag Blagojević Izjave zvaničnika kao poziv na linč; Predrag BlagojevićBlagojević: Ovo je novi poziv na linč

Izjave zamenika gradonačelnika Niša glavni urednik "Južnih vesti" Predrag Blagojević ocenjuje kao nedopustiv pritisak na uređivačku politiku tog medija, ali i kao "poziv na linč".

Kada visoki javni funkcioner nekog označi kao stranog plaćenika, izdajnika, saradnika stranih službi, time praktično uceni njegovu glavu i bukvalno poruči "ovog treba ubiti, eliminisati, proterati,..." - kaže Blagojević.

Blagojević kaže da je još opasnije što se Slavkovićevi nadređeni, a pre svega gradonačelnik Zoran Perišić, ne ograđuju od takvih javno iznetih stavova a time, kaže, pokazuju da se sa time slažu.

Danas za izdajnike obeležavaju novinare, sutra će bilo koga drugog. Od političkog protivnika, do građanskih aktivista ili umetnika - kaže Blagojević.

"Južne vesti", dodaje Blagojević, svoje aktivnosti velikim delom finansiraju novcem brojnih donatora, koji je odobren na javnim konkursima, dok je podatak o svakoj pojedinačnoj pari javno dostupan na sajtovima tih institucija.

Podatak o tome "kako se finansiraju Južne vesti" je objavljen i u Impresumu, a rad tog medija su do sada pomogle međunarodne organizacije i institucije od kojih su neuporedivo više novca dobile brojne državne institucije, pa i sam Grad Niš.

Reč je o sredstvima Delegacije EU u Srbiji, Ujedinjenih nacija, OEBS, Saveta Evrope, ambasada Švedske, Danske, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Država,...


Vlada podržava korišćenje novca stranih fondova

Vodiš kroz potencijalne inostrane izvore finansiranja Po Slavkoviću Vlada Srbije promoviše saradnju sa stranim službama?Dok javni funkcioneri prozivaju medije i organizacije građanskog društva koji sarađuju sa međunarodnim fondacijama i to označavaju kao neprijateljsku delatnost, sama država promoviše korišćenje tog novca.

U "Vodiču kroz potencijalne domaće i inostrane izvore finansiranja u Srbiji", dokumentu koji je 2012. godine objavila Vlada Srbije, a koji je i dalje dostupan na sajtu Vlade i Vladine Kancelarije za evropske integracije i redovno se osvežava novim informaicijama, taksativno se navode imena donatora i daju uputstva za apliciranje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    17:26 // 12. 1. 2016.

    Nevolja je sto su nasi gradski Oci,placenici napacenog naroda,koji puni budzet.Mi njih placamo za nerad,neznanje,upropascavanje grada,sto ce mladima ostaviti dugove,bezobrazluk,nepotizam...

    • Marija

      18:43 // 12. 1. 2016.

      Upravo sam htela to da kažem. Mi njega plaćamo. A šta je on uradio za grad?

  • Čiča

    23:28 // 11. 1. 2016.

    Slavković da nam više ne bruka SNS. Ima valjda ovaj Niš neke mlađe, sposobnije i kulturnije ljude od njega.

  • gari

    20:22 // 11. 1. 2016.

    Kad ce vec jednom ti izbori !?!? Ima da vas poskidamo do poslednjeg bota !!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: