Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:37, 29. 9. 2016.

| Društvo

"Slučajevi malarije među migrantima zahtevaju oprez"

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
migranti
Za nekoliko meseci kroz Srbiju prošlo na hiljade migranata, zabeleženo 11 slučajeva malarije; foto: ilustacija; Vanja Keser

Poslednja dva do tri meseca među hiljadama migranata, koji su sa Bliskog Istoka i afričkih zemalja na putu do Zapadne Evrope "balkanskom rutom" stigli u Srbiju, zabeleženo je 11 slučajeva malarije, rekao je na okruglom stolu u Nišu epidemiolog Branislav Tiodorović i istakao da "nema mesta panici".

Ipak, upozorava on, važno je u ovoj situaciji biti oprezan.

Imate čoveka koji nosi oboljenje i komarca koji ga može preneti. Iako smo davno još šezdesetih godina u Srbiji iskorenili autohtonu malariju, može se ponoviti - smatra dr Tiodorović.

Okrigli-sto-institut Branislav Tiodorović: "Ne treba radi humanosti biti izložen zaraznim bolestima, treba biti oprezan i na odgovarajući način prići problemu"; foto: JVNa dodatni oprez lekare podstiče podatak da je u Srbiji trenutno 7.000 migranata i tražilaca azila od čega je veliki broj u zemlju ušao ilegalno, što znači da nije prošao nikakvu kontrolu.

Ako krene ono što se može desiti, s obzirom da dogovori Evropske unije i Turske ne funkcionišu i rat za koji smo mislili da će prestati nije prestao, možemo očekivati 2,5 miliona izbeglica, odnosno migranata u Turskoj koji mogu krenuti ovuda ka Zapadnoj Evropi - priča ovaj epidemiolog. 

Kada govori o oprezu, kako dodaje, misli na rano otkrivanje, lečenje i praćenje oporavka od zaraznih bolesti, kakvih u Srbiji i Evropi još nema.  

Migranti dolaze iz područja gde postoje bolesti koje su kod nas već odavno reducirane, ali mogu da se povrate. Najveći problem je Sirija, a tu su i Pakistan, Bangladeš, Avganistan, Irak, Somalija - priča dr Tiodorović.

Kako objašnjava, oni koji dođu bolesni odmah idu u bolnicu i lečenje počinje, ali je kontrola nužna zbog kliconoša - onih koji nose bakterijske i virusne bolesti sa dugom inkubacijom.

Što se, na primer, dečje paralize tiče, Sirija je nekad sprovodila odličnu vakcinaciju. Međutim, u ratu prestaju sistematske obaveze. Interesantna je i tuberkuloza, pogotovo u Siriji i delu Iraka koji su područja endemske tuberkuloze koja kod nas nikad nija postojala - priča Tiodorović.

Postoji mogućnost da našom teritorijom prođu i zaraženi lajšmaniozom - parazitskom bolešču koju, kao i malariju, prenose komarci.

Te bolesti ima u Grčkoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji, ali ovi ljudi dolaze s područja gde je ima još više, a vektori za prenošenje te bolesti, kao i za malariju, postoje - komarci - ističe dr Tiodorović.

Ovaj epidemiolog podseća i da zarazne bolesti iz endemskih područja mogu da donesu i naši građani, radnici u inostranstvu ili turisti.

Za nas, lekare, sve ovo predstavlja veliki izazov koji treba rešavati na licu mesta - izričit je Tiodorović.

Institut Na okruglom stolu stručnjaci iz instituta za javno zdravlje gradova u pograničnim područjima; foto: JVIpak, osim malarije, nijedna bolest takve težine među migrantima u Srbiji nije zabeležena. Probleme su do sada stvarale akutne zaraze poput infekcija disajnog trakta i zapaljenja pluća i kod dece i kod odraslih, kao i nezarazne hronične bolesti - srčana i plućna oboljenja i dijabetes.

Zaraženi malarijom su pod terapijom koja može da traje mesecima. Ako ispunimo cilj, a to je rano otkrivanje bilo koje bolesti, lečenje i praćenje njihovog ozdravljenja, nema nikakvih opasnosti - kaže dr Tiodorović.

On dodaje da oprezni moraju biti svi na "balkanskoj ruti" jer su migracije moguće i preko Kosova i Metohije, Albanije i Crne Gore.

Na okruglom stolu "Migrantska kriza - iskustva i perspektive", koji je održan na Institutu za javno zdravlje u Nišu, osim ovog lekara govorile su i njegove kolege iz pograničnih delova Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Olja Jovanovic

    17:28 // 29. 9. 2016.

    Migrantskom krizom i neiskusnoscu i neopreznoscu Premijera ,Srbija je unazadjena 10 godina u startu! Tesko nama! Samo nam Bog moze pomoci,od Vlade niko!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: