Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:32, 14. 4. 2016.

| Društvo

Sporna lista SNS u Nišu

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Predaja izborne liste SNS
Dušica Davidović iz SDSS (krajnje desno) na predaji izborne liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje"; Foto: JV

Iako zakon zabranjuje da se na koalicionoj izbornoj listi nađu zajedno političke partije i udruženja građana, na listi SNS koju je Gradska izborna komisija prihvatila se nalazi i Samostalni DSS koji nije partija.

Na 25. mestu izborne liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", koju je potpisao Zoran Perišić, nalazi se Dušica Davidović iz NVO "Samostalni DSS" (SDSS).

Ovo bi, prema mišljenju sagovornika "Južnih vesti", bio dovoljan razlog da lista bude poništena.

Zakon je tu jasan. Ne mogu na istoj listi da budu i partija i udruženje građana ili grupa građana. Zakon je jasan, koalicionu listu mogu da čine samo registrovane političke partije - kaže Đorđe Vuković iz CeSID-a.

Zoran Perišić Bežanje od odgovornosti? Zoran Perišić, foto: arhiva JVKako je došlo do ove greške Perišić je odbio da odgovori.

Najpre je danima njegov PR Marko Rajić obećavao da će se Perišić javiti, a zatim i sam Perišić sinoć u SMS poruci napisao:

Nazovite me ujutro bilo je puno izbornih aktivnosti imaću odgovor - doslovce piše u SMS-u.

Ipak, danas je uporno odbijao da odgovara na pitanja novinara čak i na konferenciji za novinare koja je bila sazvana u vezi sa novim letovima iz Niša, pravdajući se da to "nije tema konferencije". Posle toga je odbio jer se "priprema za naredni sastanak", a u međuvremenu je aktuelnu konferenciju prekinuo zbog pitanja koje su novinari "Južnih vesti" uputili direktoru Aerodorma Vladici Đurđanoviću, a koja mu se nisu dopala.


GIK: tehnička greška

Izborna lista SNS Suprotno zakonu i udruženje građana na koalicionoj izbornoj listiIzborna lista "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" je prva bila predata, još 8. marta, i dan kasnije je Gradska izborna komisija tu listu prvu i "potvrdila".

Međutim, članovi GIK su o problemu sa Samostalnim DSS-om prvi put čuli kada su ih novinari "Južnih vesti" pozvali pre nekoliko dana.

Predsednica tog tela i funkcioner SNS Jelena Žarić Kovačević kaže da je reč o grešci u kucanju, odnosno da nije "formalna greška". Ona je novinarima pokazala i koalicioni sporazum koji je pre predaje liste bio overen u sudu, na kome nema SDSS.

SDSS nije deo koalicije. Moguće je da je neko ko je popunjavao tu listu, a zna da je Dušica Davidović u SDSS, to tako upisao. Ali formalno je sve čisto - kaže Kovačevićeva.

Dušica Davidović Nisam na listi SDSS, već SNS; Dušica Davidović, foto: MC.rsDa nije reč o "koalicionom partneru" tvrdi i sama Dušica Davidović.

Ne, nismo mi deo koalicije. Ja sam na listi SNS i formalno sam njihov kandidat - kaže Davidovićeva.

Inače, u Gradskoj izbornoj komisiji pored predstavnika vlasti (koalicije oko SNS i SPS) su i predstavnici opozicije (DS, DSS, URS...).

Inače, Dušica Davidović dugo godina bila funkcioner DS, a u prethodnoj vlasti bila i gradski većnik u ime te partije. I 2012. je u gradski parlament ušla kao kadar te stranke, ali je u međuvremenu je prešla u grupu građana "Koalicija za Niš", a zatim i u Samostalni DSS, udruženje nastalo cepanjem DSS.


Kasno za ispravljanje greške?

Bez obzira na to da li je reč o nečemu što bi moglo da diskvalifikuje izbornu listu SNS sa izbora ili samo "tehničkoj grešci", stručnjaci smatraju da je najverovatnije kasno da se nešto promeni.

Postoji rok od 24 sata od trenutka kada se lista proglasi da se uloži žalba. Tako da je za to kasno sada. Ipak, postoji mogućnost i žalbe nakon proglašenja Zbirne izborne liste - kaže Đorđe Vuković iz CeSID-a.

Inače, Gradska izborna komisija je Zbirnu izbornu listu objavila juče.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • komsija

    23:50 // 14. 4. 2016.

    -Po drustvenim mrezama se uveliko najavljuju masovna okupljanja i masovne demonstracije nakon zatvaranja birackih mesta.
    -Noc u kojoj se budu objavljivali preliminarni rezultati, pokazace koliko je gradjana zadovoljno a koliko ce njih da pokaze otvoreno nezadovoljstvo.
    -Tu ce da se iskaze sva snaga svih udruzenih politickih partija, kao i snaga naroda.
    -Preostaje nam da sacekamo jos desetak dana.

  • Ja

    22:43 // 14. 4. 2016.

    Eee drage moje Nislije i Nislijke...vidite sta nam rade ovi na vlasti...toliko su ogrezli u korupciji i toliko su "sposobni" da je prevrsilo svaku meru.

    Ocekujem scenario kao '96 godine, jer se ovi nece pomiriti da su izgubili.

    Ako vam je sa ovima dobro, ima nas kojima nije!

  • dara

    21:43 // 14. 4. 2016.

    Prevršilo svaku meru

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: