Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:31, 12. 8. 2011.

| Društvo

"Srbska akcija" preuzela odgovornost

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Srbska akcija Niš kese na spomenike
Aktivisti "Srbske akcije" navlače kese na spomenik narodnih heroja sestri Baković

NIŠ - Na sajtu organizacije "Srbska akcija" objavljene fotografije mladića koji su postavili crne kese i anti komunističke parole preko bisti narodnih heroja u Nišu.

Na fotografijama se vide aktivisti ove organizacije, sa kapuljačama na glavi i hiruškim maskama na licu, kako navlače kese preko spomenika partizanskim herojima.

U tekstu "Pravda za žrtve crvenog terora u Nišu!", koji prate fotografije, navodi se da je "komunizam, kao ideologija diktature i zločina, u svetu odneo više od 100 miliona žrtava", ali da on u Srbiji "još uvek nije poražen niti prevaziđen" i da "zločini komunista nad srbskim narodom ne samo da nikada nisu zvanično istraženi, već se oni još uvek zataškavaju i prećutkuju".

Kao podstrek "akciji" u Nišu navodi se odluka gradskih vlasti u Čačku da formiraju komisiju čiji je zadatak da "istraži zločine komunista i obeleži sve tajne grobnice nastale na teritoriji tog grada, počev od 12. septembra 1944. godine", uz ocenu da su "i u nišavskom kraju komunisti pobili mnogo nevinih ljudi, građana Niša i čestitih srbskih domaćina iz okolnih sela".

- Nadamo se da će ova akcija doprineti buđenju uspavanih savesti građana Niša, a naročito istoričara i gradskih čelnika, te da će se najzad početi sa istraživanjem komunističkih zločina u niškom kraju, a žrtvama se iskazati dostojno poštovanje - navodi se u tekstu.

Niška policija za sada nije izdala saopštenje, niti je bilo reakcija iz kabineta gradonačelnika Niša.

Kako su Južne vesti već pisale, Crne kese sa porukom odštampanom na papiru, osvanule su u četvrtak ujutru na bistama i spomenicima narodnih heroja u niškim parkovima.

Srbska akcija

Prvi put javnost u Nišu za "Srpsku akciju" saznala je na tribini o izgradnji gigantskog krsta na brdu Viniku iznad grada, održanoj krajem januara u Media centru. Ispred ove institucije nekoliko mladih osoba delilo je tada letke sa naslovom "Ko i zašto kleveće Pravoslavnu crkvu“, koji je potpisala „Srbska akcija“. U tekstu letka izražen je protest zbog zahteva da Srpska pravoslavna crkva plaća porez.

Među aktivnostima ove organizacije je i izdavanje časopisa "Vojska smene".  Iako se ne navode imena urednika, niti članova redakcije, na prvoj strani nalazi se "Vojske nove smene", himna ove organizacije.

U prvom stihu opisuju se zastava i grb.

Zastava crna, s vihorom neba,  
Branik je nacije, od zla što vreba, 
Zastava crna, i monogram Hrista, 
Orao srbski pod njima se blista.
Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola

    15:44 // 20. 7. 2012.

    Strasno. Greske rukovodstva socijalisticke Jugoslavije nisu razlog da se ovako brukamo i skrnavimo uspomenu na one koji su dali zivote za ideale slobode i jednakosti. Oni su verovali u to. Osim toga, ovo je samo izgovor za ogoljenu promociju fasizma. "Zastava crna"... Ej!

  • Blumen

    15:38 // 20. 7. 2012.

    Crkva kao telo Hristovo ne bi trebalo da naplacuje krštenja, venčanja, sahrane... U stvari, ne bi trebalo da ima svoj cenovnik, već bi vernici trebalo sami da se sete da daju neki dinar crkvi.. Ja idem u Protestantsku crkvu i niko kod nas ne naplaćuje ništa, ali svako od nas svakog meseca daje desetak (kao što je u Bibliji napisano) od svoje plate i plus svake nedeljne službe vernici daju po neki dinar. A što se ovih momaka tiče, drago mi je barem da ne uništavaju spomenike kome god oni bili namenjeni. Moji roditelji su živeli mnogo lepo za vreme Tita, ali on jeste bio diktator i ko god bi izneo svoje mišljenje o njemu, a koje se Titu ne bi svidelo, taj bi ga nagrabusio. Ne volim komunizam, jer je protiv Crkve, a samimi tim i protiv Hrista.

  • farmaceut

    12:00 // 16. 8. 2011.

    policija mudro ćuti, mediji mudro ćute, a lokalni nepismeni fašisti rade šta im se hoće.

    jebo ih Nedić, Ljotić i Hitler.

    ODJEBI BAGRO IZ MOG GRADA

    • Mozak operacije

      15:54 // 20. 7. 2012.

      Otišla sam najpre na sajt ovih likova i pročitala neke tekstove o vernosti porodici i o Hristu. Iznenadila sam se lepim rečima, a onda sam naišla na tekstove o "ciganizaciji" i šiptarskim uljezima ili kako su ih već nazvali. Ne može neko slaviti i ljubiti i Boga i djavola u isto vreme. Hrist nam govori o ljubavi prema prijateljima, ali i prema neprijateljima. Uči nas praštanju. Oko za oko, zub za zub je bilo u vremenu pre Hrista. Ko ne veruje neka čita Novi zavet. Amen!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: