Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:47, 20. 10. 2016.

| Društvo

Štamparija u kojoj rade osobe sa invaliditetom odlazi u stečaj

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
mašine
Dosada uspevali da sačuvaju opremu od izvršitelja; Ilustracija; Foto: priv.rs

I pored toga što država većim delom subvencioniše plate zaposlenih u štampariji “Vuk Karadžić”, ova zaštitna radionica odlazi u stečaj. Bez posla bi moglo da ostane oko 50 osoba sa invaliditetom. 

Direktor štamparije Bratislav Stojković kaže da su dugovi štamparije oko 210 miliona, a skoro ceo iznos za plate radnika. Kako objašnjava, ranijih godina nisu redovno isplaćivli novac, iako su subvencije i tada postojale.

Mnogo radnika je tada tužilo štampariju kako bi naplatili ono što im se duguje. Poslednje 4 godine primaju redovno subvencije i uplaćuje im se radni staž. I ranije smo bili subvencionisani, ali to je bilo neredovno, ne znam šta je tadašnje rukovodstvo radilo – kaže Stojković.

On dodaje da država subvencioniše 75 odsto sredstava za plate, a za ostatak štamparija treba sama da zaradi. Međutim, da bi imali dovoljno da se finansiraju štamparija mora da ima više od 4 miliona mesečnog prometa, što nije slučaj. Stojanović kaže da javna preduzeća više ne sarađuju sa radionicom, a da je tu praksu zadržala Gradska uprava. radnici Još neizvesno hoće li radnici dobiti otpremnine; Foto: sindikat-zups.org.rs

Ranije smo sarađivali sa javnim preduzećima i imali smo kvalitetan i pristupačan proizvod. Neka javna preduzeća sada nabavljaju čak i toalet papir iz Beograda, jer je centralizovano sve. Mi smo učestvovali na tenderima dok smo mogli, ali nam je račun u blokadi oko 5 godina, pa nemamo pravo učešća na klasičnim tenderima, ali možemo kada je rezervisana nabavka, jer je zakon dozvolio to – ističe.

On dodaje da svu dokumentaciju moraju da podnesu do 20. novembra i da će posle toga biti poznato šta će se desiti sa radnicima i hoće li oni dobiti neki socijalni program u vidu otpremnina. Do kraja nedelje ih, kaže, očekuje i razgovor sa gradskim rukovodstvom kada će pokušati da pronađu rešenje za zaštitnu radionicu. 


Radnici: "Bili bismo srećni da radimo i na promaji"

Radnici štamparije "Vuk Karadžić" obratili su se redakciji Južnih vesti pismom u kome su naveli da su i dalje na marginama društva, ali da im mnogo znači posao makar i u lošim uslovima.

Mi invalidi ne gubimo samo primanja već i naš život, odnosno smisao zivota. Bili bismo srećni da radimo i u našim halama gde duva promaja, gde su mašine zastarele, gde retko ko navraca...Ponekad nas se neko i seti – ali ubrzo i zaboravi – saopštili su radnici štamparije “Vuk Karadžić”.

Direktor Stojanović podseća da je u Nišu u 4 zaštitne radinice radilo oko 700 osoba sa invaliditetom, a da sada u tri preostale – “Elmont”, “Metalac”  i “Vuk Karadžić” nema ni 100 zaposlenih.

U Nišu ima oko 30.000 osoba sa invalitditetom, a u Srbiji živi njih 850.000 što je više od 10 odsto stanovništva. Ali Zakon je tako napravljen da se javnim preduzećima više isplati da plaćaju penale državi nego da zapošljavaju osobe sa invaliditetom – kaže.

Štamparija “Vuk Karadžić”, podseća, osnovana je 1962. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nedeljko

    01:21 // 26. 3. 2023.

    Strašno

  • Zone

    13:08 // 20. 10. 2016.

    Zašto Bulatović ne preduzme nešto radi zaštite ovog preduzeća, kad već voli da se, kao i svi gradonačelnici, prikazuje kao veoma human. Održavanje ovakvog preduzeća ima opravdanost sa socijalno ekonomskog aspekta. Uvedite dobar, profesionalni menadžment, sigurno postoji u Nišu ekipa sposobnih, kreativnih i obrazovanih mladih ljudi koji bi mogli od ove firme da naprave čudo

  • Lahor

    12:04 // 20. 10. 2016.

    Sve propade,i nestade.Jadan ovaj grad

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: