Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:40, 21. 7. 2022.

| Društvo

Sakupljeno i više od planiranog za prve solarne zadružne elektrane u selima na Staroj planini

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
temska
Prve zadružne solarne elektrane u selima Stare planine; foto: Elektropionir

Za mesec dana trajanja kampanje prikupljanja novca za izgradnju zadružnih solarnih elektrana u selima Temska i Dojkinci na Staroj planini, sakupljeno je i više nego što je bilo zacrtano, pa će dodatni novac biti utrošen za nove solarne panele.

Namera je bila da se prikupi 840.000 dinara, ipak ta suma je premašena i donatori, njih ukupno 229, sakupili su 972.452 dinara, što je oko 133.000 dinara više nego što je bilo potrebno.

Osnovnim projektom predstavljena je izgradnja dve solarne elektrane od po 14 panela, ali svaki panel više i prihod od njega pružaće još veći doprinos lokalnim zajednicama u selima Dojkinci i Temska. dojkinci I na krovu Doma kulture u selu Dojkinci; foto: Elektropionir

Krovne solarne elektrane na Staroj planini će biti pokazni primer: potvrda da smo spremni da se okrenemo od destruktivnih, neodrživih tehnologija poput malih derivacionih hidroelektrana ka zelenijim rešenjima poput solarnih energije i to kroz udruživanje građana i solidarnost - saopštavaju iz Elektropionira.

Prihod od prodaje struje iz ovih elektrana biće stavljen na raspolaganje lokalnim udruženjima i organizacijama, za aktivnosti koje unapređuju život zajednice.

Projektom je predviđena ugradnja solarnih panela sa garancijom od 25 godina, što znači da će sav godišnji prihod, koji se ostvari od proizvodnje i prodaje električne energije iz ovih elektrana, čitavih 25 godina obezbeđivati dodatne prihode lokalnoj zajednici.

Prve zadružne solarne elektrane na Staroj planini, nakon donacijske kampanje, sada očekuju dalje razvojne faze i izazovi: izrada projekta i dobijanje dozvola, zatim izgradnja i instalacija i potom puštanje u rad - saopštavaju.

Podsetimo, ukupna vrednost ovog projekta je 1,6 miliona dinara. Od toga su članovi Elektropionira uz pomoć donatora i od sopstvenog novca prikupili polovinu tog iznosa, a sada je druga polovina i više od toga prikupljena uz podršku građana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: