Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:18, 4. 8. 2015.

| Društvo

Statua "Sanjar o svetskom miru" postavljena na niški kej

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
statua
Lik statue podseća na Šri Činmoja, filozofa koji ima puno sledbenika u svetu; foto: D. F.

U parkiću iza Tošićeve pumpe na Bulevaru Nemanjića u Nišu predstavnici “Svetske trke mira” postavili su statuu kojom, kako kažu, žele da inspirišu ljude da razmišljaju o miru.

Spomenik “Sanjar o svetskom miru” koja je postavljena proteklog vikenda na samom početku šetališta posle mosta zbunila je neke Nišlije koji nisu znali šta ona predstavlja i kome je posvećena.

Svakog dana tu prolazim i igram košarku na terenima u parku, i samo sam jednog dana video da je nikao spomenik. Niti znam ko ga je stavio, niti zašto - kaže Nišlija Danijel Jovanović.

Kako objašnjava Saša Đorđević, predstavnik globalnog sportskog pokreta "Peace Run - Svetska trka mira” koji je pokrenuo filozof Šri Činmoj, ova organizacija je Nišu poklonila statuu  u nastojanju da inspiriše građane da razmišljaju o miru, skladu i prijateljstvu među ljudima.

Ovom statuom nismo želeli da promovišemo nijednu ličnost ponaosob, već nam je inspiracija bila da podsetimo sve nas da se svetski mir može roditi jedino u srcu punom ljubavi i osećaja jedinstva sa drugima - objašnjava Đorđević.

On ističe da su slične statue u poslednjih 5 godina postavljene u 28 gradova poput Londona, Osla, Beča, Praga i Sijetla.

Đorđević kaže da je statua delo novozelandskog vajara Asidharija Damona Burnsa, a “prikazuje osobu u duboko kontemplativnom stanju, ali u iskoraku”.

Vajar je želeo da pošalje poruku svima nama da onaj koji sanja o svetskom miru mora da uloži i veliki spoljašnji napor čineći praktična dela u svetu jer je to jedini način na koji se taj uzvišeni san može ostvariti - objašnjava predstavnik "Svetske trke mira" iz Niša.

Odobrenje za “zauzeće površine javne namene za postavljanje spomenika” dala je Gradska opština Medijana.

Kako objašnjavaju u Opštini, reč je o privremenoj dozvoli koja važi do kraja ove godine, a ona je izdata uz dobijene saglasnostii Uprave za planiranje i izgradnju i JKP “Gorica”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Igor Razvigor

    07:59 // 10. 8. 2015.

    Mislio sam da je "svetski mir" izjava rezervisana za manekenke. Nisam znao da u Nišu ima toliko teniskih loptica...

  • Dark Waiter

    17:13 // 8. 8. 2015.

    Bravo Nišlije braćo, veoma mi je drago zbog ovog čina. Nadam se da će nekada i u Jagodini koja je jako konzervativna sredina moći da bivstvuje spomenik jednom ovakvom biću i onome što on predstavlja

  • Milos Gajic

    23:20 // 5. 8. 2015.

    Pravi potez dzedaji! Jako lepe vesti stizu sa juga, iz dana u dan! Verujem da je ovo samo pocetak, i da ce statue mira, nici i nadalje u raznim oblicima! Posedujem knjigu od Sri Cinmoj-a, "Meditacija" i preporucujem je svima!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: