Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:41, 8. 5. 2014.

| Društvo

"Stepovci" na ulici posle 30 godina

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Step-parket.jpg
Klub "Step": sami smo finansirali postavljanje parketa

Plesači "Stepa", najdugovečnijeg plesnog kluba u Srbiji osnovanog pre tačno 30 godina, neće otići na planirano takmičenje za koje su se vredno pripremali jer su ostali bez prostora za vežbanje.

Oko 45 igrača od 7 do 30 godina izgubili su salu od 150 kvadratnih metara u Mesnoj kancelariji "Mija Stanimirović" u Rentgenovoj ulici, nakon što su prošle nedelje, zbog neplaćanja kirije Gradu, zatekli zamenjene brave na ulazu.

Time je i neformalna grupa "Pomoć ugroženim Nišlijama" ostala bez mesta za skladištenje dugotrajne hrane namenjene siromašnima, zbog čega je posle prošlonedeljne humanitarne akcije ona korisnicima deljena napolju, na kiši.

Pomoc-ugrozenim-Nislijama Odeću i dugotrajnu hranu članovi grupe "Pomoć ugroženim Nišlijema" delili na otvorenom.Predsednik Plesnog kluba "Step" Vojkan Živković kaže da je tačno da klub od 2007. godine ne plaća kiriju, ali skreće pažnju na to da postoje i sportski klubovi kojima grad i finansijski pomaže, i ne naplaćuje prostor.

- Osnovani smo 1984. godine odlukom Skupštine tadašnje Mesne zajednice "Mija Stanimirović" i do devedesetih smo besplatno koristili prostor. Zatim smo postali "kirajdžije" i plaćali smo na osnovu petogodišnjih ugovora sa tadašnjim Sekretarijatom za privredu - priča Živković.

Za sve to vreme, prema njegovim rečima, u klub je u ovaj prostor ulagao svoj novac.

- Mi smo tamo uveli parno grejanje i to sufinansirali, krečili smo, postavili parket jer je za plesanje neophodna određena podloga. Sada nam ispostavljaju dug od oko 2 miliona dinara i uzimaju ono u šta smo godinama ulagali. Da bismo napravili nov ugovor, traže da izmirimo ovaj, a ja pitam: "Odakle?" - kaže Živković.

Poslednji ugovor o korišćenju ovog prostora, kako on kaže, bio je potpisan za period od od 2001. do 2006. godine.

- Posle toga smo tražili obnavljanje ugovora na 5 ili 10 godina i planirali da nađemo sponzore i strateške partnere, ali nam nisu dozvolili, pa smo plaćali mesec po mesec oko 300 evra sa troškovima. Uspeli smo to da istrpimo još 2007. i onda bili prinuđeni da prestanemo. Zbog krize je opao broj članova - kaže Živković.

Pehari-medalje Članovi "Stepa" osvojili su 260 medalja na regionalnim, saveznim i međunarodnim takmičenjima u različitim kategorijama. On dodaje da ne smatra da je neki pojedinac kriv za problem u koji je zapao klub sa osvojenih 260 pehara i medalja, već krivi sistem. Ističe da "Step" od osnivanja nikad nije dobio pomoć Grada.

Inače, kroz ovaj klub samo u Nišu "prošlo" je oko 6.000 članova, a plesnih grupa bilo je i u Aleksincu, Prokuplju, Leskovcu, Vranju, Vladičinom Hanu i Vučju.


Uprava za imovinu: Nemamo ništa protiv kluba "Step"

Kako objašnjavaju u gradskoj Upravi za imovinu i inspekcijske poslove, o visini naknade za poslovni prostor Grada ili eventualnom oslobađanju od njenog plaćanja odlučuje isključivo Skupština Grada.

- Brave su zamenjene jer oni nisu ispoštovali obaveze. Nemamo ništa protiv "Stepa". Moramo da se pridržavamo zakonskih normi i nemamo prava da bilo kome povlađujemo. Svako ima pravo da dobije poslovni prostor na korišćenje, ali ako se odredi plaćanje troškova, nema pravo da to ne poštuje - kaže Ljubiša Janić, načelnik Uprave za imovinu.

On dodaje da sve jasno propisuje Zakon o javnoj svojini.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • hedonist

    09:26 // 10. 5. 2014.

    deni,puna podrska.organizuj peticiju,plesove kod kalce.imas li podrsku drugih plesnih kl.,vlasnika i trenera?sujeta na stranu,svi ste u stepu poceli!racuni moraju da se plate,a JP nek pomognu.

  • Mixa

    00:29 // 10. 5. 2014.

    Gasite nesto sto se vise brinulo o mladima nego vasa kancelarija za mlade! Nesto sto je ucinilo vise dobrih dela nego sto mozete da zamislite! Za sta primate platu!
    Cujes li me ooo vlasti nesposobna!!

  • dejanshoki

    21:46 // 9. 5. 2014.

    Ples nije sport :(
    To se izgleda uzima kao razlog zašto se ne finansira iz budžeta. Ali ipak bi trebalo sagledali ko, kako i koliko predstavlja ovaj grad u zemlji i svetu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: