Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 21. 11. 2014.

| Društvo

Stipendija zbog ideje o japanskoj poslovnoj filozofiji

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
stipendija
Jelena Petrović jedna je od 5 studenata iz Srbije dobitnika "sakura" stipendije

Ideja da istraži mogućnosti primene japanskog "kaizen" menadžmenta u srpskim kompanijama, apsolventkinji Ekonomskog fakulteta u Nišu Jeleni Petrović donela je "sakura" stipendiju od 100.000 dinara.

Istraživanje koje je ona predložila na konkursu kompanije "Japan Tobacco International" i japanske ambasade jedno je od 5 iz oblasti japanskog jezika, knjizevnosti, kulture, društvenih i tehničkih nauka i ekonomije koje će biti podržano ove godine.

Mogućnost za jačanje srpske ekonomije, Jelena vidi u primeni "kaizen" menadžmenta, što se, kaže, kao filozofija može primeniti na posao, ali i na život. sakura Stipendiju dobili Manja Karanović sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Gordana Jevđović sa Ekonomskog fakulteta u Subotici, Jelena Petrović sa Ekonomskog fakulteta u Nišu, Uros Citaković sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Tamara Jevtović sa Kriminalističko-policijske akademije u Beogradu

"Kaizen" se zasniva na kontinuiranom unapređenju poslovanja. Taj sistem bi nam odgovarao jer ne zahteva velika ulaganja, a maksimalno se iskorišćavaju ljudski resursi - objašnjava niška studentkinja.

S obzirom na to da je svesna da se u Srbiji promene teško prihvataju, a da se "kaizen" upravo na njima zasniva, u istraživanje će uključiti i pronalaženje načina za prihvatanje takvog sistema.

Kod nas u kompanijama postoji rigidna organizaciona struktura. Menadžment, na primer, ne uključuje obične radnike na mašinama. Kod "kaizena", s druge strane, i radnici učestvuju u odlukama menadžmenta - priča Jelena.

Smatra da bi stručnjaci trebalo da se ozbiljnije bave uvođenjem ove vrste menadžmenta, jer je "kaizen", kako pokazuju savremena istraživanja, jedan od razloga za brz oporavak Japana posle II svetskog rata.

Zadovoljna što je nagradu dobila upravo od kompanije koja jedina u Nišu posluje prema "kaizenu", Jelena ističe da će se, kad završi fakultet, baviti međunarodnim menadžmentom.

Ohrabruje svoje kolege i ostale studente da se sledeće godine prijave na konkurs sa "sakura" stipendije, na koji je u poslednje 4 godine stiglo oko 500 ideja

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dr.Pravdić

    12:39 // 21. 11. 2014.

    E buduća kolegenice,ta tvoja ideja ovde odavno nema prođu.Ovi novokomponovani kapitalisti(tajkuni)će to odmah nazvati povratkom samoupravljanja.Šta zna radnik kako se upropašćava firma na njihov teret

  • Lean

    12:23 // 21. 11. 2014.

    Lepo da I student počinju da govore o Kaizen metodi. Oni koji žele vise da nauče o Kaizen I Lean konceptu mogu to da vide na www.cimlss.rs. Tu su I kraće verzije za 2 knjige o Lean.

  • Lune Scekic

    12:01 // 21. 11. 2014.

    Svaka cast za devojku koja se trudi i pokusava da napravi nesto dobro i pozitivno - veliki respekt! Ali japanska poslovna filozofija u zemlji koja nema pojma sta je OSNOVNA poslovnost? Mislimmmmmm..

    • nena

      20:19 // 21. 11. 2014.

      to ide tek tako,vidi se da nema para ahahahha!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: