Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:09, 29. 5. 2012.

| Društvo

Štrajk glađu u EI

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
490x370_elektronska-industrija-nis
arhivska fotografija; foto: Blic

Poverenik Asocijacije nezavisnih sindikata Elektronske industrije, Predrag Blagojević stupio je u štrajk glađu u prostorijama sindikata, koje se nalaze u krugu EI. Na ovaj potez se, kako kaže, odlučio jer rukovodstvo firme ne daje nikakve odgovore njegovim dopisima, a platu radnici nisu primili skoro pola godine.

Od dolaska novog rukovodstva “Holding korporacije EI”, prema rečima Blagojevića, radnici nisu primili ni dinara. Kao predstavnik Asocijacije nezavisnih sindikata Blagojević je sa svojim kolegama odgovornima slao 15 dopisa, ali odgovora nije bilo.

U ponedeljak nije hteo da ih primi v.d. direktor “Holding korporacije EI” Božidar Petrović, što je Blagojevića nateralo da otpočne štrajk glađu.

- U petak smo blokirali “Ei korporaciju”, ali se sa njima nismo sreli. Otpustili su 6 radnika, članove našeg sindikata. Radnici nisu primili platu 6 meseci, a rukovodstvo prima zarade od 100.000 dinara. Mi tražimo minimalac – rekao je Blagojević.

Prema rečima Blagojevića minimalce koje su radnici prošle godine primali sada ne dobijaju i duguje im se ukupno 20 plata. Blagojević tvrdi da je para za isplatu minimalaca radnicima bilo jer je, kako kaže, u trenutku smene direktora, na računu preduzeća bilo dvanaest miliona dinara, a država je uplatila i subvencije u iznosu od četiri miliona dinara.

V.d. generalnog direktora “Holding korporacije EI” Božidar Petrović kaže da isplata zarada nije u ingerenciji same korporacije, već direktora većinski zavisnih preduzeća.

- “Holding korporacija EI” uplaćuje sve doprinose za socijano i penzijsko osiguranje svim zavisnim preduzećima, a na direktorima tih preduzeća je da obezbede mogućnost i isplatu zarada. Poslovodstvo intenzivno radi na razrešavanju problema zaostalih neisplaćenih zarada i sadašnjih i bivših radnika. Plan i predlog postoje, ali to ne zavisi samo od nas. U tome učestvuje i država i vlada Srbije. Takođe, prioritet nam je i socijalni program koji smo dostavili Ministarstvu ekonomije, a koji su podržala sva tri sindikata. Radimo i na formiranju Tehnološkog parka čime bi se rešilo zapošljavnje sadašnjih i bivših radnika EI, ali i ostalih naših sugrađana – rekao je Petrović.

Stigao dopis 

Direktor "Holding korporacije EI" Božidar Petrović dostavio je Južnim vestima dopis kojim je odgovorio svim sindikatima, a na zahtev Asocijacije nezavisnih sindikata i Predraga Blagojevića.

Kako stoji u dopisu, odgovara se na pisani zahtev ASNS poslat 25. maja, a odgovor od strane korporacije je poslat 28.05.2012.

U dopisu stoji uglavnom ono što je direktor Petrović već rekao Južnim vestima u telefonskoj izjavi. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • radnik ei

    22:01 // 3. 6. 2012.

    Pitam se samo zasto cute ostali sindikati u Ei gde je sad profesor Jova da se zalaze za prava radnika. Cuti jer je pocasni clan kolegijuma gde sedi Bozi u krilo i prima platu kao nagradu preko 50 hiljade i on i Rasa i Sveta. Sve strajkace je zapolsio i placa ih. A sto da daje plate radnicima kad covek shvati da drzava ustvari daje subvencije njemu licno. On je jos i plemenit placa i pravnike i finansijskog direktor a i Dusana Conica. Dovoljan tim lopova oko sebe obezbedio se i samo kradi tooooo
    Br4avo za novog predsednika uo i njegov izbor za vd direktora...Bravo i za Demokratski stranku, pitam se zasto ste izgubili izbore

  • ivan radovanovic

    16:01 // 1. 6. 2012.

    sasa o cemi ti pricas covece 4 dana sam gore u sindikatu i covek je uvek tu , takvi kao ti sto su palceni da tako pricaju ne moraju nista da komentarisu ! covek se bori za prava svih radnika a ne samo zvoja tako da je pamtnije da cutis , poz

  • stanko stanković

    23:22 // 30. 5. 2012.

    Ko je taj Boža Petrović kome štrajkuje glađu ovlašćeni predstavnik sindikata. Zato što ne odgovara na dopise,odbija zahteve za satanak i raspravu o bitnim pitanjima za radnike, ne isplaćuje minimalce, isplaćuje DOBRE PLATE svojim saradnicim. Kakvoj to Demokratskoj partiji članu socijaslističke internacionale pripada ovaj čovek. Dali Ćirkovićevoj ili Simonovićevoj "INTERNACIONALI".Da li svojim zdravljem mora da se izbori da ga neko, pita, čuje, sasluša kakav god on bio. Čime se ustvari bavi direktor Elektronske industrije ili kako se sada kaže "Ei Holdinga".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: