Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:31, 31. 10. 2016.

| Društvo

Štrajk u sudovima, radiće samo u hitnim slučajevima

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Sud
Od utorka generalni štrajk službenika; Foto: arhiva JV

Od utorka 1. novembra u sudovima, tužilaštvima i zatvorima radiće se samo hitni postupci zbog štrajka administrativnih radnika. Nezadovoljni niskim zaradama, službenici počinju generalni štrajk, pošto, kako su saopštili, nisu uspeli da se dogovore sa Ministarstvom pravde oko osnovice za obračun plata.

Oni su najavili štrajk do ispunjenja zahteva što je, kako su saopštili iz Sindikata, da osnovica za obračun umesto 17.101 dinar bude minimalac “za sve službenike i nameštenike u sudovima, javnim tužilaštvima i zatvorima”.

Mi ne želimo da naškodimo građanima. Ovaj štrajk predstavlja samoodbranu, jer se pokazalo da ćutanje i tolerancija nisu opcija koja vraća naše dostojanstvo. Nemojte da budete samo posmatrači svojih života jer repriza ne postoji – saopštili su iz Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima.

Predsednik Višeg suda u Nišu Zoran Krtić kazao je da podržava štrajk, jer je on zaista i opravdan, s obzirom na to da su plate zaposlenih od 22.000 do 27.000 dinara.

Oni zaista imaju niska primanja. Smanjen je broj tih radika i oni imaju ogromne obaveze na poslu. S te strane mi podržavamo njihove zahteve, s druge strane mi smo sa njima dogovorili da omogućimo odvijanje onih procesa koji su hitni, u pritvorskim predmetima, tako da ćemo i tih dana da funkcionišemo – kazao je Krstić.

Kako su predložili iz Sindikata, minimum procesa rada podrazumevaće funkcionisanje sudske straže, dežurstvo za prijem hitne pošte, postupanje u pritvorskim postupcima i predmetima vezanim za nasilje u porodici i predlozima za privremene mere.


U niškom zatvoru nema štrajka

Iako je Sindikat zaposlenih u pravosuđu najavio štrajk i u zatvorima, u niškom Kazneno-popravnom zavodu nema obustave rada. Tamo su pojasnili da radnici u Zavodu imaju veće plate zbog toga što rade u otežanim uslovima.

Moji sindikati nisu najavili štrajk, to se odnosi na one koji imaju platu manju od 25.000 dinara. U sudovima imaju manje plate jer kod nas radnici rade u otežanim uslovima sa osuđenim licima. Najniža plata u KPZ-u je 26.700 i toliko prima samo 5 zaposlenih – kazali su. 

Uprkos tome što će raditi samo u hitnim slučajevima, službenici koji od sutra budu u štrajku, kako je najavljeno u Sindikatu, odlaziće na posao.

Kako je za N1 kazala predsednica sindikata Slađanka Milošević, plate u pravosuđu nisu povećavane šest godina, od poslednjeg štrajka 2010. godine. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • DN

    16:46 // 31. 10. 2016.

    KomentarPodeliti otksze svima i raspustiti celo pravosudje zakljucno sa cistacicama i kafe kuvaricama. Posteni ce se nauciti poslu.Manja steta za sve nas.

  • Овца за шишање

    13:51 // 31. 10. 2016.

    Дајмо, уозбиљимо се, штрајк СВИХ, у ИСТО ВРЕМЕ и ДО КРАЈА!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: