Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:17, 10. 10. 2014.

| Društvo

Štrajk upozorenja radnika JKP “Gorica”

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
gorica
Jednočasovni štrajk od 7 do 8 h;Ilustracija: www.jkpgorica.rs

Zbog neredovne isplate zarada članovi dva sindikata u niškom Javno komunalnom preduzeću “Gorica” počeli su sa jednočasovnim štrajkom upozorenja. Direktor “Gorice” kaže da dinamika isplate zavisi od transfera Grada.

Radnici štrajkuju ujutru od 7 do 8 sati, a kažu da će istrajati u tome do ispunjenja njihovih zahteva.

Zaposleni u ovom preduzeću, koji su članovi Samostanog sindikata i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, ističu da su njihovi zahtevi da do 5. u mesecu prime naknadu za prevoz i da prvi deo zarade bude isplaće do 15. a drugi do 25. u mesecu za predhodni mesec.

Predstavnik Samostalnog sindikata u “Gorici” Nebojša Petrović kaže da su poslednju uplatu primili 22. septembra i to julsku zaradu koja je, kako kaže, bila nepotpuna.

Zahtevamo da nam se redovno i na vreme isplaćuju zaostala dugovanja po osnovu kredita, administrativnih zabrana i ostalog, kako je prikazano na mesečnim obračunima - kaže Petrović.

jovanic Direktor Jovanić kaže da radnici moraju biti svesni situacije u gradu i zemlji

On napominje da građani “neće osetiti njihov štrajk u pogledu kvaliteta usluga” i da će raditi i pored svega”.

Direktor JKP “Gorica” Igor Jovanić kaže da zahtevi radnika jesu opravdani, ali da je opravdana  i situacija u kojoj se nalazi Niš i cela zemlja. Napominje i da su mišljenja radnika “Gorice” podeljena, jer su u štrajk stupila dva od ukupno četiri reprezentativna sindikata.

Trebamo biti svesni ekonomske situacije u našem gradu i državi i da ova dinamika isplate zarada reflektuje tu situaciju. Ako gledamo formalno, po papirima, sa isplatom kasnimo oko deset dana - objašnjava Jovanić.

On ističe da je do promene dinamike isplate došlo jer su ponekad kasnili transferi iz Grada, koji su 70 odsto ukupnog prihoda ovog preduzeća, dok su 30 odsto sopstveni prihodi i kaže da “nijedan mesec nije prošao a da radnici nisu imali dve uplate”.

Napominje i da je dobio uveravanja od nadležnih u Gradu da će transferi biti uvećani, te da će uspeti da isplate zaostali deo i postignu redovnu isplatu zarada.

Osim redovnih plata, radnici “Gorice” traže i da se poštuje cena rada i Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu.

Podsetimo, zaposleni u ovom preduzeću sa sličnim zahtevima protestvovali su i u julu ove godine.
 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • KoleR

    10:01 // 13. 10. 2014.

    Izgleda da ni ovaj nije bolji od onog prethodnog, što je raskopavao po tvrđavi. Sve je to ispalo iz Miletovog džepa, nesposobno i bahato. Sa takvima nam i ne može biti bolje.

  • vrana

    22:35 // 11. 10. 2014.

    Javnim preduzecima kao i Gradu su potrebni menadzeri koji znaju svoj posao a ne stranacki kadrovi koji su sposobni samo za pljacku!

  • NikolaMarger

    18:10 // 11. 10. 2014.

    Imate visak radnika, stranacki kadar koji je na neposten nacin dosao do posla. Vecina zaposlenih su zabusanti. Resite te probleme i onda trazite svoja prava znajuci da ste ih posteno zasluzili.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: