Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:48, 18. 2. 2011.

| Društvo

Štrajk zaposlenih u TV5

Autor:P.B.Izvor:Južne vesti

NIŠ - Većina zaposlenih u niškoj TV5 obustavila je rad na sat vremena u znak upozorenja zbog ogromnog kašnjenja u isplati zarada.

Tokom štrajka upozorenja program je emitovan, ali su novinari i snimatelji sedeli u redakciji, montaža nije radila, niko nije odgovarao na telefonske pozive. Zaposleni su poslodavcima ostavili rok da do 23. februara odgovore na njihove zahteve.

Odluku o obustavi rada potpisalo je 22 od 29 zaposlenih, kao i 20 honorarnih saradnika.

- Poslodavac nam u ovom trenutku duguje čak 12 plata. Zato smo odlučili da se na ovakav način izborimo za svoja prava. Kao zaposleni u elektronskim medijima, obavljajući delatnost od javnog interesa, svakodnevno smo u teškim uslovima i uz neredovne i minimalne zarada revnosno izvršavali zadatke, obavaštavajući javnost, između ostalog, i o onome što se nama događa - kaže Ljubodrag Jovanović, predsednik Štrajkačkog odbora. 

U saopštenju uprave TV5 koje je dostavljeno medijima, navodi se da loša finansijska situacija u kojoj se ovaj televizija nalazi dokaz da je "cena nezavisnosti medija skupa".

- TV5 je tokom 17 godina rada postala neosporan medijski brend juga Srbije. Međutim, objektivnost i nepristrasnost u informisanju i istraživačko novinarstvo, koliko god nas činili popularnim među gledaocima, toliko nas čine nepoželjnim partnerom političkih centara moći i ekonomskih moćnika. I to je upravo cena koju sada plaća TV5 za svoju nezavisnost i nepripadanje nijednoj političkoj opciji - navodi se u saopštenju.

Ovo je obrazloženo i podatkom da je tokom 2006. godine zbog konkursa za nacionalnu frekvenciju uloženo više od 600.000 evra, uz podsećanje da su sve frekvencije na kraju dodeljene beogradskim televizijama.

- Menadžment RTV5 u potpunosti razume nezadovoljstvo radnika naše medijske kuće i zahvalan je na lojalnosti i profesionalizmu koje su zaposleni pokazali u poslednjih nekoliko godina, najtežim u istoriji naše televizije. Menadžment čini sve da pronadje rešenje za ovako tešku materijalnu situaciju - piše u saopštenju.


Podrška novinarskih udruženja

Društvo novinara Niša, Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije podržali su štrajk zaposlenih u TV5.

- Niški novinari rade u veoma teškim uslovima, izloženi su skoro svakodnevnim pritiscima, a uz to i minimalac koji primaju ne dobijaju na vreme. Svesni smo loše ekonomske situacije u kojoj se nalazi jug Srbije i teškoća sa kojima se susreću vlasnici privatnih televizijskih stanica, ali je nedopustovo da naše kolege ne primaju platu i po godinu dana - kaže Velibor Petković, potpredsednik DNN.

Udruženje novinara Srbije zatražilo je da poslodavac ispuni svoje obaveze prema zaposlenima i pozvalo gradsku vlast u Nišu da se uključi u rešavanje ovog problema.

Ljubodrag Jovanović, predsednik štrajkačkog odbora

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • wwwwwwwwwwwwwwwwwww

    17:16 // 11. 9. 2011.

    svastaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

  • Milutin Milanovic

    22:28 // 18. 2. 2011.

    Podrzavam Vas,kao i mnogi u ovom gradu,ali mi smeta sto sada trazite pomoc i podrsku,a nesto se ne secam ili se varam kad su vase kolege u NTV-u strajkovali da ste ih podrzali-ili me ne sluzi pamet,a eto sada dosla maca na vratanca.Ne kaze dzabe nas narod nemopj se nicemu sprdati,snaci ce te isto.ALI NEMA VEZE,tv 5 i ntv su jedine kakve takve tv u gradu-ostali su dno dna!

  • DUSAN VUKICEVIC

    16:59 // 18. 2. 2011.

    Podrzavam vase zahteve i nadam se da cete resiti problem na obostrano zadovoljstvo. !!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: