Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:21, 5. 2. 2011.

| Društvo

Studenti VTŠ-a napravili aplikacije za Samsung

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti

NIŠ - Studenti Visoke tehničke škole u Nišu oduševili su predstavnike Južnokorejske kompanije Samsung svojim aplikacijama za telefone (kalendari, video igrice, organizatori) tako da ovaj svetski magnat planira krajem marta da opremi prvu školsku “Samsung laboratoriju” u Srbiji.

U posebnu prostoriju škole Samsung bi trebalo da uloži oko 7.000 evra za nabavku računara, stolova, video projektora i druge opreme. Za sada, u projektu učestvuje 10 studenata-programera smera za savremene računarske tehnologije, okupljenih pod nazivom VTŠ apps tim.

Vođa tima Slavimir Stošović kaže da je ekipa dobila od Samsunga dva najmodernija telefona na kojima mogu da proveravaju kvalitet urađenih aplikacija.

Mentori projekta Miloš Ristić i Goran Milosavljević ističu da su studenti do sada uradili dve aplikacije koje se sada mogu besplatno preuzeti sa Samsungovog internet portala.

- Mi smo poslali dve aplikacije na takozvani “Bada developers day” u organizaciji ovog svetskog proizvođača mobilnih telefona što je takoreći otvoreni dan za programere. U oba slučaja pohvaljeni su grafika i kreativnost studenata tako da je to bio početak saradnje između Samsunga i VTŠ. Prva aplikacija pod nazivom “memori blok” je pogađanje dva ista grba grada u Srbiji. Kada igrač pogodi dva ista obeležja (i formira deo mozaika), na displeju telefona se ocrta informacija o tom gradu. Druga je interesantnija, a tiče se merača kalorija. U aplikaciju telefona su unete namirnice i koliko broje kalorija. Tako da svaki vlasnik telefona posle obroka tačno može da izračuna koliko je kalorija konzumirao. Ove dve aplikacije su pored srpskog prevedene na engleski, nemački i ruski. Sve aplikacije se rade u „Bada platformi“, što je neka vrsta najmodernijeg operativnog sistema za koji se odlučio “Samsung”- pričaju ova dva mentora koja nadgledaju rad studenata u računarskom kabinetu ove škole.

Studenti Branković Bojan, Jovica Džunić i Dragan Šajkić pojašnjavaju da im je u planu izrada tri interesantne aplikacije za mobilne telefone.

- Izrađujemo aplikaciju „napredni budilnik“ koja, na primer, ima u sebi jaku lampu i sve karakteristike pravog budilnika. Druga obrađuje temu “čvorova”. Na telefonu će moći da se vide i nauči vezivanje planinarskih, skautskih i ribarskih čvorova. Treća aplikacija se tiče takozvane “džepne matematike” što znači da se u njoj nalazi veliki broj matematičkih formula i izračunavača - kažu ova trojica studenata.

Nemanja Obradović i Miloš Jović kažu da su izuzetno zadovoljni saradnjom sa “Samsungom” jer će naučiti novu vrstu računarske operative.


Samsung dovodi predavače

Miloš Popović, menadžer Samsunga u Srbiji kaže da je izuzetno zadovoljan studentima VTŠ-a. On je doveo predavača Janusa Lisieckog iz Poljske, priznatog stručnjaka iz oblasti Bada platforme koju koriste Samsung smart telefoni.

- Svakih šest do osam nedelja u laboratoriji u školi biće održavana predavanja poznavalaca mobilnih telefona. Laboratorija je tu da studentima koji to žele pruže adekvatno znanje kako bi se u Nišu izrađivale poznate aplikacije - kaže Popović.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: