Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:55, 15. 7. 2014.

| Društvo

Studije arheologije za nekoliko godina i u Vranju

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Arheologija
foto: Flick/Capture The Uncapturable

Ako sve bude kako je planirano niški Filozofski fakultet bi, u saradnji sa Univerzitetom iz Bordoa, trebalo da u Vranju do 2019. godine upiše prve studente na odeljenju za arheologiju.

Govoreći o potrebi za studijama arheologije dekan Filozofskog fakulteta profesor Goran Maksimović je naveo da na jugu ima mnogo neistraženih arheoloških nalazišta, dok se samo nagađa koliko je neotkrivenog istorijskog blaga pod zemljom.

Tu će, po proceni profesora Maksimovića, biti dragocena iskustva stručnjaka iz Francuske koji će oktobra ove godine posetiti Vranje.

- Njih interesuju sva ta arheološka nalazišta koja su ovde brojna i koja su neistražena. Evo, sad, u vreme izgradnje trase auto-puta kroz ovaj deo Srbije pojavljuju se brojne nekropole i nalazišta za koja nismo ni znali da postoje. To je veliki izazov za evropsku, ali i srpsku arheologiju - rekao je Maksimović.

Razlog za otvaranje novog studijskog programa u Vranju je, pojasnio je dekan, želja da se decentralizuje sistem obrazovanja pokretanjem odeljenja u gradovima iz kojih dolazi veliki broj studenata.

arheologija foto: Flickr/Capture The UncapturableOdeljenje bi se nalazilo u zgradi Učiteljskog fakulteta, pa je taj problem rešen. Ipak, kao veliki izazov profesor Maksimović je izdvojio nedostatak profesorskog kadra.

- Da bismo ispunili standarde za akreditaciju neophodno je da imamo najmanje 5 doktora nauka. Za to nam je potrebno još najmanje 3 do 5 godina. Ako bude sve u redu može se desiti da u školskoj 2018/19 godini bude upisana prva generacija studenata arheologije - kaže Maksimović.

Inače, kao krajnji rok za otvaranje novog studijskog programa je postavljena 2021. godina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vlada

    18:14 // 15. 7. 2014.

    jos jedna besmislica koja ce opteretiti i ovako opterecen budzet i proizvesti kadrove koji nikome nece trebati.

    • vlada

      12:10 // 16. 7. 2014.

      http://www.vaseljenska.com/misljenja/za-koga-srbija-skoluje-kadrove/

  • mirko

    12:20 // 15. 7. 2014.

    Sve je to divno, al ti studenti kad zavrse su samo jos masa socijalnih slicajeva uz vec postojece arheologe na birou. Drzava nikad para nema za istrazivanja, pa ni potrebu za novim kadrovima.

    • Археолог

      13:25 // 15. 7. 2014.

      Слажем се,али постоје људи који се не школују због државе већ већ због личних интересовања и сатисфакције.Систем је дужан да свакоме омогући студирање,а људи се сами опредељују шта ће изучавати.

    • mirko

      16:17 // 15. 7. 2014.

      Dobro arheolog, i šta si sad rekao? Niko se i ne školuje zbog države nego zbog sebe lično. Država će svakom da obezbedi školovanje, to nije sporno, a gde ćeš posle raditi s tim? Kod privatnika?:)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: