Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:31, 12. 2. 2015.

| Društvo

Sve češći sukobi lokalnih "onlajn" medija i funkcionera

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
medijacentar
"Onlajn" mediji sve više izloženi pritiscima (foto: FB stranica Media centra Niš)

Značaj lokalnih "onlajn" medija u Srbiji sve više raste, ali istovremeno rastu i sukobi između njih i lokalne samouprave, pokazuju rezultati istraživanja "SHARE" fondacije koji su predstavljeni na diskusiji o slobodi medija koja je danas održana u Nišu.

Kako je na diskusiji “Oslobodi medije” rekao Đorđe Krivokapić iz “SHARE” fondacije, od 1. avgusta do 31. decembra 2014. godine je ispitivano stanje slobode izražavanja na internetu i digitalna prava u Srbiji.

Rezultati, kako kaže Krivokapić, pokazuju da su lokalni "onlajn" mediji sve brojniji i sve značajniji, ali da “ima sve više problema u internet sferi”.

"Onlajn" mediji imaju sve više problema sa lokalnim samoupravama koje im često ograničavaju pravo na pristup informacijama, a sve su češći i slučajevi sukoba sa lokalnim funkcionerima - navodi Krivokapić.

Istraživanjem “SHARE” fondacije obuhvaćeni su brojni sukobi "onlajn" medija sa državnim i lokalnim funkcionerima, a među medijima i novinarima koji su bili “na udaru” predstavnika lokalne samouprave ili javnih preduzeća našle su se i Južne vesti.

U izveštaju se podseća da je u septembra 2014. godine zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković vređao novinara i urednika Južnih vesti, a nove pretnje su se pojavile dan nakon toga kada su u komentarima na "Fejsbuku" novinari nazvani stranim plaćenicima i "ološem koji je za batine", zbog čega je niška policija pokrenula istragu.

Decembra su se pretnje ponovile zbog teksta o nameštanju tendera, a krajem godine je i dopisniku iz Leskovca na "Fejsbuku" rečeno: "Dao bih ti ja metak u čelo", zbog čega je podneta prijava Osnovnom tužilaštvu, koje je pretnje odbacilo

U izveštaju se navodi da, zbog slučajeva pretnji i pritiska na novinare, "državni organi treba da efikasnije izvršavaju svoje dužnosti i sprovode zaštitu, te da je neophodno razumeti nove pretnje po prava i slobode u digitalnom oktuženju". 

Na diskusiji je istaknut i problem finansiranja lokalnih medija koji “mimo konkursa i bez kriterijuma dobijaju novac od lokalnih samouprava, i nisu u stanju da objektivno izveštavaju jer su zavisne su od gradskih i opštinskih vlasti.” 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vjuer

    09:53 // 13. 2. 2015.

    U vreme kad je opozicija prestala da postoji, jedina kontrateža napreDNOm pokretu je slobodna i objektivna novinarska grupa građana. Prijavite se na sledećim izborima i pobedićete.

  • Samo napred

    23:35 // 12. 2. 2015.

    Vi ste niška deca koja predstavljaju malo svetlosti u ovom mračnom gradu u borbi protiv onih koji su u njega sišli u čakširama i preko partija potkradajući ovaj grad ušli u skupa odela i automobile !

  • Gonite ih

    20:25 // 12. 2. 2015.

    To je pokazatelj da im dišete za vrat i da ne mogu na miru da kradu i bahato se ponašaju ! Ipak u poslednje vreme jednostavno odbace ili negiraju vaša pisanja jer im očito niko ništa ne može !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: