Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:52, 3. 10. 2015.

| Društvo

Sve veći broj izbeglica preko Bugarske stiže u Dimitrovgrad

Autor:Miroslav NackovIzvor:Južne vesti
avganistanci-cekaju-registraciju-u-Dimitrovgradu.jpg
Grupa Sirijaca čeka na registraciju u Dimitrovgradu; foto: Miki Ilić

Iako najveći broj izbeglica u Srbiju ulazi iz Makedonije preko Preševa, ruta sa Bliskog istoka preko Bugarske sve je aktivnija, pa dnevno i do 400 ljudi stigne u Dimitrovgrad, a preko 19.000 izbeglica uglavnom iz Sirije, Avganistana, Iraka i Irana, prošlo je do sada kroz ovu opštinu.

Na veliki broj izbeglica Opština je reagovala čak i rebalansom budžeta.

Lokalna samouporava je odmah priskočila u pomoć policiji. Iz budžeta je izdvojila oko 2 miliona dinara do kraja godine za sredstva za higijenu i transport migranata, a angažovala je veliki broj volontera preko Crvenog krsta i “Komunalca”, kao i ekipe Doma zdravlja. Ponašamo se tako da se oni ne osete ugroženo i dobro su prihvaćeni, ali ne žele da se zadrže ovde – kaže lokalni odbornik Vladica Dimitrov.

I ministar Aleksandar Vulin je u dimitrovgradskoj kasarni koja poslednjih meseci funkcioniše kao registraciono-prihvatni centar za izbeglice, istakao da lokalna samouprava razume potrebe izbeglica i da ih se građani ne plaše, već da se prema njima odnose kao prema svim ljudima. 2 Vulin Dimitrovgrad Vulin je naglasio da će svi troškovi lokalnoj samoupravi biti pokriveni; foto: Miki Ilić

Srbija, za razliku od drugih zemalja, registruje svakog od migranta koji uđe na teritoriju Srbije i prolazi kroz neki prihvatni centar. To će biti važno za čitav kontinent. Ovakvu bazu podataka o ljudima koji su ovde prošli nema nijedna druga zemlja – rekao je Vulin u Dimitrovgradu.

On je istakao i značajnu podršku Evropske komisije, vlada Norveške i Japana, kao i UNHCR-a, Crvenog krsta, Srpsko-ruskog humanitarnog centra i drugih organizacija Vladi Srbije na rešavanju problema prouzrokovanih prolaskom velikog broja izbeglica kroz registraciono-prihvatne centre u Preševu i Dimitrovgradu .

I pored velikog broja izbeglica, zasada se dogodio samo jedan incident krajem jula između dve grupe izbeglica, a načelnik Pirotskog okruga Dimitrije Vidanović naglašava da od tada nema narušavanja javnog reda i mira, kao i da i nema opasnosti po zdravlje samih migranata i građana u Pirotskom okrugu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: