Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:18, 21. 8. 2014.

| Društvo

Sve više Prokupčana traži pomoć psihologa

Autor:Biljana RoganovićIzvor:Južne vesti
psiholog-a142269ef4.jpg
Razbijen tabu da je odlazak psihologu vrsta kazne i sramote; foto: unica.ro

U poređenju na raniji period, prethodnih nekoliko godina za oko 50 odsto veći je broj Prokupčana, među kojima ima i maloletnika, koji traže pomoć psihologa.

Prema rečima Jelene Mandić, psihologa prokupačkog Doma zdravlja, svakodnevno se javljaju građani raznog uzrasta koji žele pomoć u rešavanju svojih ličnih dilema.

- Poslednjih godina je razbijen tabu da je pshiholog vrsta kazne i građani mnogo slobodnije i otvorenije dolaze da popričaju o svojim psihičkim problemima - naglašava Mandićeva.

2 Psiholog Jelena MandićOna dodaje da se punoletni građani obraćaju zbog napada panike, straha od gubitka posla, porodičnih i socijalnih problema, a deca zbog problema sa školom, ljubavnih jada i problema u komunikaciji.

- Razlog sve učestvalijih napada panike kod punolenih osoba je loša materijalna i socijalna situacija. Najviše je građana koji imaju upravo ovaj problem. Kroz razgovor ne samo da se rasterećuju, već se usmeravaju kako da prevaziđu i reše problem koji imaju – kaže Mandićeva.

Zanimljivo je da deca takođe sve češće dolaze za savet, najčešće samoinicijativno, ali ima i slučajeva da su tu na inicijativu roditelja.

- Uspeh tretmana zavisi isključivo od samih građana, odnosno njihove spremnosti da sarađuju i rade na sebi kako bi prevazišli problem koji imaju. Poslednjih godinu i više dana primetno je da građani sve dobrovoljnije govore o svojim anksioznostima i blažim depresijama i pokazuju volju da ih prevaziđu - ističe Mandićeva

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola Pk

    14:03 // 21. 8. 2014.

    E, ova mlada "doktorka" sa "velikim" iskustvom ce mnogo da pomogne svima nama bez posla i sredstava za osnovnu egzistenciju. Pk je mrtav grad, mladi valjaju drogu, a stari kopaju po kontejnerima.Bzvz.

    • PK

      22:33 // 22. 8. 2014.

      Slazem se sa tobom Nikola Znas sta me cudi Sto kad covek kaze nesto iskreno i bez dlake na jeziku Nadju se bolidi koji daju negativnu Dali BOLIDI zivite na marsu IZADJITE i vidite UMIRUCI GRAD...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: