Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:35, 25. 11. 2015.

| Društvo

Sve više žena traži utočište u niškoj Sigurnoj kući

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti

Emisija "15 minuta" - gost direktorka Sigurne kuće u Nišu Sonja Šćekić

Od početka ove godine u Sigurnoj kući u Nišu boravile su 43 žene i 30 dece, što je 20 % više u odnosu na isti period prošle godine, što može značiti da nasilja ima više, ali i da su se žene odvažile da prijave nasilnika, rekla je u emisiji “15 minuta” direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić.

Ona napominje da su se žene ohrabrile da kažu da trpe nasilje jer se sve više priča o tome, kao i zbog toga što sada imaju više poverenja u institucije i ustanove koje se bave ovim problemom. Ipak, ističe da većina ljudi okreće glavu na nasilje u svojoj okolini.

Nažalost, često se desi da svi mi kao građani ne reagujemo u situacijama kada vidimo nasilje, pa negde zatvaramo prozor ili vrata da to ne čujemo. Nažalost, to isto čine i žrtve jer ih je sramota da neko ne čuje šta im se dešava - objašnjava Šćekićeva.

Prema istraživanju koje je rađeno u niškoj Sigurnoj kući u 75% slučajeva žrtva je sama prijavila nasilje, a da je okolina takođe bila upoznata, dok je prosek trpljenja nasilja oko 10 godina.

Postoji više razloga zašto one ostaju tako dugo u takvoj nasilnoj vezi. Prvi i osnovni razlog je strah od nasilnika, a bitan razlog koji navode jeste briga za decu. Tačnije, misle da će deci biti mnogo bolje ukoliko žive sa oba roditelja, čekaju da deca odrastu. U mnogim situacijama su te žene žrtve nasilja, uglavnom i ekonomski zavisne od nasilnika - napominje direktorka niške Sigurne kuće.

I dok se nakon boravka u Sigurnoj kući prošle godine 50% žena ponovo vratilo kod nasilnika, ove godine se vratilo njih 27 %, dok su ostale uspele da se osamostale.

Meni je jako drago kada naše korisnice izlaze iz Sigurne kuće i kada kažu da ne mogu sebe da prepoznaju. Ako je neko 10 godina slušao da je loša majka, loša supruga, da je ružna, da je loša domaćica, one vremenom gube i samopoštovanje i samopouzdanje - kaže Šćekićeva.

Kako i kome žene koje trpe nasilje to mogu da prijave, koliko vremena mogu da provedu u Sigurnoj kući, kakav je profil žena koje su žrtve, da li se nasilnik može prepoznati i koliko sistem štiti žrtvu nasilja od samog nasilnika pogledajte u emisiji “15 minuta” posvećenoj Svetskom danu borbe protiv nasilja nad ženama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: