Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:29, 30. 4. 2015.

| Društvo

"Svet se menja, a nove tehnologije mu daju tu mogućnost"

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Oculus-rift.jpg
Red dece i odraslih ispred revolucionarnog izuma

Osim toga što su slušali predavanja "šefa interneta" i stručnjaka za "neurološki interfejs", posetioci "Aj Si Ti konferencije" u Nišu bili su zapanjeni kada su shvatili da se naučno-fantastični filmovi ostvaruju - osećanjima i reakcijama može se upravljati virtualnom realnošću.

IMG-7255 Predavanja bila držana i u "Deli centru""Okulus rift" pred očima dece, ali i odraslih, stvarao je trodimenzinalnu sliku koja je zavisila od samog "posmatrača".

Neverovatno je jer zaista možete da osetite i hladnoću. A što više pokazujete radoznalnost sve se više produbljuje ta projekcija. Postoji program koji vam otvara nove mogućnosti u zavisnosti od vašeg nadražaja - priča novinarka Daliborka Miljković koja je ima prilike da isproba ovaj revolucionarni izum.

Doživljaj je sličan sa onim koji je, kako pretpostavlja, imao Žil Vern kada je pisao "Dvadeset hiljada milja pod morem".

Baš tako se ja osećam. Ono što ste gledali samo u naučno-fantastičnim filmovima zaista se dešava - kaže ova novinarka.

ICT-predavanje Predavanja držali stručnjaci iz Švedske i SrbijeNa konferenciji u više sala bioskopa "Kupina", koja je najavljena kao "Dan švedskog ICT-ja i gejminga u Nišu", predstavljeno je kako uz pomoć "neurološkog interfejsa" raspoloženje može da promeni boju kacige. Održavane su zanimljive radionice od kojih je jedna bila namenjena deci. Ona su imala priliku da stvaraju kroz programiranje i igru i uvide nove mogućnosti moderne tehnologije.

Takve mogućnosti pruža i internet čiji je značaj doveo do toga da švedski grad Helsinborg otvori radno mesto za "šefa interneta". A on je, kao ekspert za društvene mreže, Nišlijama održao predavanje i objasnio kako ispunjava glavni zadatak da svoj grad dovede do toga da internet koristi najbolje na svetu.

Svet se menja, a nove tehnologije mu daju tu mogućnost. Promena nikada neće biti sporija nego što je danas, može biti samo brža. Meni je veliki izazov da ljude naučim šta sve tehnologija može učiniti za njih - kaže "šef interneta" Joakim Jardenberg.

ICT-konferencija Za konferenciju bilo zainteresovano mnogo NišlijaJedan od razloga za organizovanje ove konferencije u Nišu jeste i predstavljanje švedskog primera koji bi i Niš u razvoju ICT sektora mogao da sledi.

Osim brojnih švedskih kompanija koje su poznate širom sveta, Švedska ima mnogo značajnih kompanija koje postoje u digitalnom svetu. One prave poslove i omogućavaju ljudima da bolje žive. Uveren sam da i u Srbiji posluje mnogo manjih, ali značajnih kompanija čiji će se uticaj širiti - rekao je ambasador Švedske u Srbiji Krister Asp na otvaranju manifestacije.

Predstavnici ambasade Švedske kažu da su za ovu konferenciju odabrali baš Niš jer su na primeru svoje zemlje videli da je važan razvoj i gradova koji nisu najveći u zemlji. Ističu da se Niš izdvojio u razvoju ICT sektora i da zato veruju da može postati lider u ovoj oblasti u regionu.

Iskustva poslovanja u Srbiji u Nišu podelili su predstavnici kompanija "Ericsson”, "Troxo” i “Vet Cloud”.

Na završetku manifestacije, koju je sa Ambasadom Švedske organizovalo Udruženje "Mladi ambasadori", prikazan je dokumentarni film TPB AFK o trojici kompjuterskih zavisnika koji su uz pomoć poznate mreže za deljenje podataka "Pirate Bay", potpuno izmenili svet distribucije medija, nesvesni toga šta su zapravo započeli.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: