Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:21, 4. 2. 2012.

| Društvo

Svrljig: pomoć i evakuacija najugroženijih

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
vanr.-situacija-DRAJINAC-feb.-2012..jpg

Danas je nastavljeno dostavljanje pomoći najugroženijim porodicama na teritoriji opštine Svrljig uz pomoć terenskih vozila opštine i vatrogasno-spasilačke jedinice.

Opštinski većnik Tanja Lazarević, zadužena za pružanje pomoći u koordinaciji sa Centrom za socijalni rad, uz pomoć vatrogasaca, dostavila je neophodnu pomoć porodici Vučković iz Drajinca.

Samohrani otac Miodrag Vučković živi u trošnoj staroj kući bez skoro ikakvih osnovnih uslova sa hendikepiranom ćerkom Zoricom (23). Njoj je sa samo 13 godina amputirana leva noga, a sa 16 joj je, zbog kancera, odstranjeno i jedno plućno krilo.

- Hladno je. Pokrijemo se, a noć nikad nije bila duža i duva na sve strane. Tanja nas redovno obilazi. Sem nje, niko i ne pita kako smo i da li nam treba nešto. Jedino mi mačke prave društvo – kaže Zorica.

Mračna soba straćare je i spavaća soba i kupatilo i skrovište od hladnoće za nekoliko mačaka, a kad noću baš „udari“ zima Miodrag i kokoške koje ih prehranjuju uvede u deo kuće koji bi trebalo da bude predsoblje. Ni vrata ni prozori se ne zatvaraju kako treba, a Vučkovićima je, pored, kako kažu, njihove Tanje, jedina uteha „smederevac“ koji ih koliko-toliko zagreje, taman „da prežive“ hladnu noć, a ujutru opet novi problemi.

- Drva sam sakupljao, grejemo se granama, klipovima kukuruza, sve posluži. Vode nemamo, pa i Zorica sa jednom nogom po ovom snegu mora do česme – kaže Miodrag.

Na drugom kraju Svrljiga istog dana cilj je bio probiti se do sela Radmirovac, Galibabinac i Davidovac gde je trebalo najpre preuzeti jednu porodicu sa dva obolela člana i ostarelom majkom i zbrinuti ih u smeštaj Crvenog krsta u Svrljigu, ali i pružiti pomoć onima koji zbog snega ne mogu dalje od kućnog praga.

Nakon više od dva sata probijanja kroz snežne nanose većnica Tanja Lazarević, uz pomoć vatrogasaca-spasioca, preuzela je tročlanu porodicu kojoj je bila neophodna medicinska nega i prevela ih u Svrljig, gde im je obezbeđen smeštaj, celodnevna ishrana i nadzor lekara u zgradi Crvenog krsta.

Pomoć ugroženima danas su u svim selima svrljiške opštine delili i predsednik opštine Milija Miletić i predsednica Skupštine Jelena Trifunović, dok je Dobrivoje Stojanović, zamenik predsednika opštine, koordinirao rad i upućivanje ekipa na rasčišćavanju regionalnih puteva i magistrale Niš-Zaječar, preko Svrljiga.

Vanredna situacija u Svrljigu uvedena je 2. februara, a bezbednost velikog broja ljudi u svrljiškom kraju je ugrožena jer hitna pomoć i vatrogasci ne mogu da se probiju do njih zbog velikog snega.


Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: