Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:29, 26. 11. 2014.

| Društvo

Testiranje na HIV u niškim studentskim domovima

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
yy.jpg
Ilustracija (foto: wikimedia.org)

Studenti koji žele da se testiraju na HIV to mogu učiniti večeras od 20 do 23 sata u studentskom domu kod niškog Pravnog fakulteta, ili sutra u istom terminu u domu kod tehničkih fakulteta.

Testiranje će biti potpuno anonimno i obavljaće se tzv. brzim testovima, koji podrazumevaju očitavanje uzoraka krvi u roku od 15 do 30 minuta. Kako kaže Biljana Kocić iz niškog Instituta za javno zdravlje, ovi testovi su vrlo pouzdani.

Ako se ovim testom ne utvrdi postojanje HIV virusa, onda virusa sigurno nema. Ipak, ukoliko se desi da rezultati pokažu prisustvo virusa u krvi kod neke osobe, ona će morati da dođe u Institut za javno zdravlje kako bi se to definitivno potvrdilo pouzdanim “Elisa” testovima - kaže Kocić.

Prema njenim rečima, studenti su ove godine glavna grupa koja će biti ispitivana ovakvim akcijama, jer je utvrđeno da su oni vrlo rizična kategorija.

Veoma je važno delovati preventivno i zato pozivamo sve, i studente i ostale, da slobodno dođu u Institut na savetovanje ili besplatno testiranje, ne samo sada u okviru ove akcije, nego inače, jer je veoma bitno na vreme reagovati ukoliko se utvrdi prisustvo HIV virusa - dodaje Kocić.

Podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da je na području Nišavskog i Topličkog okruga prošle godine bilo 8 novih slučajeva zaraženih HIV-om, a ukupno je registrovano 143 zaraženih ljudi na ovom području, od čega je čak 115 muškaraca. Najčešći način prenošenja je, kako kažu, nezaštićen seksualni odnos. Procenjuje se da se u svetu ovim virusom svakodnevno zarazi 6.000 ljudi, a svaki treći zaraženi ne zna svoj status.

Ova akcija se sprovodi u okviru Druge evropske nedelje testiranja na HIV od 21. do 28. novembra, u okviru Svetskog dana borbe protiv side, koji se obeležava 1. decembra. Cilj ove inicijative je da se kroz komunikaciju o dobrobitima testiranja na HIV omogući da više osoba sazna svoj status i da se edukuje broj kasno dijagnostikovanih HIV infekcija.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: