Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:19, 2. 4. 2015.

| Društvo

Tim Zaštitnika građana kontrolisao niški zatvor i policiju

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
zatvor
Kontroliše se kakvi su uslovi smeštaja u zatvoru, higijena, kako stražari postupaju sa zatvorenicima...foto: Ilustracija

U nenajavljenu kontrolnu posetu niškom Kazneno-popravnom zavodu i Policijskoj upravi došao je tim Zaštitnika građana u toku noći, a potom obišao i Specijalnu bolnicu za psihijatrijske bolesti “Gornja Toponica“.

Kako objašnjava Zaštitnik građana Saša Janković, u ovim kontrolama proverava se kvalitet smeštaja, pružanja zdravstvenih usluga, kao i odnos prema ljudima koji su lišeni slobode ili štićenicima bolnica. 

Kontroliše se, na primer, kako se vode zapisnici i pišu rešenja u policijskim stanicama, da li i u kojim slučajevima policajci pritvoreniku vezuju ruke, primenjuju fizičku snagu, kakve su prostorije za policijsko zadržavanje, da li postoji protivpožarna zaštita…

Redovna je stvar da nenajavljeno posećujemo mesta gde borave lica lišena slobode i psihijatrijski bolesnici. Pravi način da se kontrolišu jeste iznenada i noću - objašnjava Janković.

Posebnu pažnju u niškom zatvoru tim Zaštitnika građana posvetio je osuđenicima koji se ne nalaze u grupnom smeštaju, a sve kako bi se “ispitala eventualna pojava torture i drugih oblika zlostavljanja”. U bolnici u “Gornjoj Toponici” tim je kontrolisao da li se sprovode preporuke Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja.

Kontrola se obavlja u skladu sa zakonom i mojim saradnicima se omogućava da steknu uvid u pravo stanje stvari. Generalno posmatrajući oblast lica lišenih slobode u Srbiji, to je možda jedna od retkih oblasti u kojoj se vidi napredak posmatrano u dužem vremenskom periodu - kaže Saša Janković.

On ističe da je prerano da govori o rezultatima ovih poseta, ali napominje da će izveštaj o kontroli biti uskoro dostupan javnosti.

Inače, Zakonom o ratifikaciji Opcionog protokola uz Konvenciju protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka propisano je da Nacionalni mehanizam za prevenciju torture, odnosno Zaštitnik građana, posećuje ustovanove u kojima se nalaze ili se mogu nalaziti lica lišena slobode.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: