Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:42, 30. 9. 2015.

| Društvo

Toplana u Leskovcu spremna za grejnu sezonu

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
toplana-leskovac.jpg
Iz Toplane kažu da će grejanje biti jeftinije za korisnike sa ugrađenim meračima; foto: arhiva JV

Leskovačka “Toplana“ spremna je u potpunosti za novu grejnu sezonu koja počinje 15. oktobra. U slučaju ekstremno niskih temperatura za ovo doba godine, radijatori će biti i ranije zagrejani, tvrdi direktor ovog preduzeća Nebojša Krstić.

Prema njegovim rečima, do početka sezone imaće 500 tona mazuta na zalihama, što je, kako navodi, četvrtina ukupnih potreba.

Imaćemo i 500 tona uglja na zalihama - kaže Krstić.

On očekuje da ovo preduzeće vrlo brzo dobije i upotrebnu dozvolu kako bi nova toplana od 10 megavati na gas, na kojoj su radovi završeni, počela da radi.

Onda ćemo moći polako da počnemo u „Zvezdi“ da kombinujemo gas i ugalj, tako da ćemo ovu godinu da iskoristimo da vidimo koji nam je energent povoljniji, jeftiniji i sa kojim bolje grejemo - ističe Krstić.


Jeftinije grejanje za korisnike sa ugrađenim meračima

Leskovčani koji koriste usluge JP “Toplana” plaćaće manje račune za grejanje za 1,2 dinara po kvadratu ukoliko imaju ugrađene merače, a za privrednike će cena biti niža čak za 29 posto.

Škole i gradske ustanove, koje imaju mogućnost da im se utrošeno grejanje obračunava po novoj metodi, imaće uštedu za 19,4 odsto.

Direktor Krstić ističe da se ovo umanjenje odnosi samo na korisnike koji plaćaju merenje po kvadratu. 2 Krstić Toplana Leskovac Krstić kaže da Leskovčani imaju najnižu cenu grejanja u Srbiji; foto: JV

Oni su do sada plaćali 85,67 dinara sa PDV-om, a od sada 84,65 za kvadratni metar stana. Što se tiče poslovnih prostora, do sada smo imali 3 kategorije plaćanja, a sada je sve svedeno u jednu po jednakoj ceni od 96,19 dinara. Do sada je grad plaćao 120, a privatnici 139 dinara - ističe Krstić.

Inače, niža cena za fizička lica će se ove grejne sezone odnositi samo na stambenu zgradu kod "Bagdale“.

Mi smo u obavezi da uđemo u naplatu merenja po potrošnji i odluičili smo se samo za one koji imaju uslove za pojedinačno merenje da njima naplaćujemo po utrošku. Oni mogu sami da utiču i da štede toplotnu energiju. Svima ostalima daćemo period od godinu dana da mogu da ugrade merače - objašnjava Krstić.

Što se tiče merenja po utrošku, cena će biti 4,37 po kilovat času za stambeni prostor, a 5,46 dinara za poslovni prostor.

Imamo i fiksne troškove koji se plaćaju tokom cele godine i oni iznose 31,9 dinara po metru kvadratnom za fizička i 39,87 za pravna lica - navodi Krstić.

On tvrdi da leskovačka “Toplana” trenutno ima najniže cene grejanja u celoj Srbiji.

Prosečna potrošnja je otprilike 21 kilovat čas po metru kvadratnom na mesečnom nivou ili oko 85 dinara. Znači, za stan od 50 kvadrata to je svega 4.000 dinara mesečno – kaže Krstić.

Prema njegovim rečima, ukoliko zima bude “korektna” i ukoliko ljudi racionalno koriste toplotnu energiju, njihovi računi neće biti previsoki i moći će čak i da uštede.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: