Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:51, 28. 11. 2016.

| Društvo

Tradicionalna jela sa juga i slatkiše najbolje spremaju Nišlije

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Nišlije osvojile 7 pehara, 19 zlatnih i 1 srebrnu medalju; foto: Udruženje UTP
Nišlije osvojile 7 pehara, 19 zlatnih i 1 srebrnu medalju; foto: Udruženje UTP

Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.

Oni su pripremajući nacionalna jela, ali i slatkiše, osvojili 7 pehara, 19 zlatnih i 1 srebrnu medalju i time odbranili titulu državnog šampiona na jubilarnom 30. prvenstvu ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije za period 2016-2018, održanom u Kragujevcu.

Tajna niških ugostitelja je, kako kažu, način pripremanja hrane, dok su recepti uglavnom standardni na jugu Srbije i poznati domaćinima koji ih rado pripremaju svakodnevno, poput sarme i roštilja, ali i jela koja se spremaju za neke svečane prilike. Aranžiranje jela; foto: Udruženje UTP Aranžiranje jela; foto: Udruženje UTP

Naši ugostitelji su se izuzetno pokazali u disciplinama koje su vezane za nacionalnu kuhinju, poput spremanja sarme, punjenih paprika, roštilja i riblje čorbe i mislim da smo u tome neprevaziđeni - kaže Zoran Mirašević.

I ove godine je na takmičenju bilo 19 disciplina, među kojima su pripremanje jela nacionalne kuhinje, jela od roštilja, pekarskih proizvoda, torti i kolača, kao i riblje čorbe. 

Takmičari su se nadmetali i u poznavanju vina i vinske karte, postavljanju i aranžiranju svečanog stola i pripremanju svečanog obroka. Bilo je i takmičenja recepcionara, službenika odeljenja prodaje i marketinga, kao i sobarica.

Veliko je zadovoljstvo kada na dodeli priznanja, svako malo, čujete ime grada koji predstavljate. U svakoj disciplini smo imali pobednika. Odbranili smo titulu državnog šampiona osvojenu 2013. godine i sada mirno čekamo sledeće takmičenje - kaže Anica Cvetković.

Drugo mesto na takmičenju je osvojila ekipa Hotelsko-turističkog preduzeća “Slavija” iz Beograda, a trećeplasirani su bili takmičari iz Sijarinske banje.

Državno takmičenje u kome su Nišlije ostvarile zapažene rezultate ima dugu tradiciju. Okuplja profesionalce u svim segmentima ugostiteljstva i turizma i uvek se održava u nekom drugom mestu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sajberkurajber

    16:04 // 29. 11. 2016.

    more secam se kad sam bio mali i ziveo u vranju, kad baba savka napravi taranu, banicu ili baba verka djuvec, nista lepse nisam jeo do danas. mozda rezultati ovog takmicenja govore suprotno, ali u nisu je generalno los rostilj (osim u par kafana), dok recimo u vranju, leskovcu ili pirotu i najgori fast fud sprema vrhunski rostilj. za ostalo ne znam, znam samo da su babe dole kidale sta god pravile

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: