Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:14, 21. 12. 2011.

| Društvo

Transparentniji rad Grada Niša

Autor:N.T. i B.G.Izvor:Južne vesti
tribina juzne vesti
Sa leva na desno: moderator skupa Velibor Petković, Vladimir Gogić, Milan Jovanović Strongmen, Miloš Simonović i Predrag Blagojević.

Sve gradske uprave objaviće Planove javnih nabavki najkasnije za 30 dana, obećao je na sinoć održanoj tribini Južnih vesti gradonačelnik Niša Miloš Simonović.

Odgovarajući na pitanja učesnika tribine "Pravo javnosti da zna", gradonačelnik je obećao veću transparentnost u radu Grada. Simonović je ocenio i da je javnost rada aktuelne gradske uprave u poslednje 3 godine "neuporedivo bolja" nego u prethodnom periodu. Ipak, izostao je komentar na predlog urednika Južnih vesti Predraga Blagojevića da svaki dokument na koji bude stavljen delovodni pečat Grada, bude objavljen na Internetu.

Blagojević je izneo mišljenje da je Grad u odnosu na vlast iz prethodnog mandata već napravio veliki napredak po pitanju javnosti u radu, ali da je to i dalje daleko od očekivanog. Kao primer naveo je Informatore o radu gradskih institucija, koji iako obavezni dokumenti i sa precizno određenim pravilima o tome šta bi u njima trebalo da se nađe, ne sadrže neke od najbitnijih podataka. Kao primer naveo je plate imenovanih i postavljenih lica, kao što su predsednici skupštinskih radnih tela ili šefovi odseka.

- Ja znam da ću te podatke dobiti ako ih budem zatražio i to je napredak u odnosu na prethodni period. Ali, cilj je da to građani ne moraju da traže, već da u svakom trenutku, 24 sata dnevno, mogu to da pročitaju na gradskom sajtu - rekao je Blagojević.

Vladimir Gogić, dugogodišnji NVO aktivista a od nedavno i direktor niške TV5, kritički se osvrnuo na poređenje sadašnjeg i bivšeg gradonačelnika Niša Smiljka Kostića.

- Ja ću biti toliko slobodan da kažem da je taj prethodnik bio toliko loš da teško da bi moglo biti gore. Ali, sa druge strane ne mogu da kažem, osim tih par koje se navode jesmo uvek naišli na otvorena vrata po pitanju saradnje sa gradskom kućom. Ali, cilj ove tribine, ako sam dobro shvatio, nije da kritikujemo već da vidimo kako da ta saradnja bude još bolja - rekao je Gogić.

Milan Jovanović Strongmen izneo je iskustva američkih medija u radu sa lokalnom samoupravom.

U nastavku teksta nalazi se i snimak kompletne tribine.

Bio je ovo ujedno i prvi put da je neka javna tribina u Nišu uživo prenošena preko Interneta, dok su svi korisnici društvene mreže Twitter bili u prilici da javno komentarišu i postavljaju pitanja, na koja su gosti skupa odgovarali.

Prema statistici Media centra Niš, koji je pružio tehničku podršku, više od 200 građana gledalo je snimak na netu, a istovremeno nekoliko stotina komentara stiglo je sa Twittera.

Tribini je pored gradonačelnika prisustvovala i gradski Zaštitnik građana Dobrila Zdravković, kao i predstavnici nekoliko najvećih organizacija civilnog društva, kao što su Protekta, Proaktiv i LDA, dok je od političkih stranaka bilo samo predstavnika Reformističke stranke. Vredi pomenuti da je putem Twittera u raspravi učestvovao i Gradski odbor DSS iz Niša.

Ova tribina realizovana je u okviru projekta "Imaš pravo da znaš" koji su finansijski pomogli UNDP Srbija i Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

Bioskop - javna ili tajna

Govoreći na početku tribine o povodu za njeno zakazivanje, "tajnom" potpisivanju ugovora u vezi sa bioskopom Vilingrad, gradonačelnik Niša Miloš Simonović, odbacio je tvrdnju novinara da je to učinjeno sa lošom namerom.

- Mi nikoga nismo obaveštavali jer je reč samo o sledu određenih aktivnosti nakon usvojenog projekta. Mi smo do sada, ja mislim, pedesetak projekata imali na Veću u prethodne 3 godine i praktično ja se ne sećam da smo nekad samo potpisivanje ugovora obeležavali kamerama, odnosno zvali novinare - rekao je Simonović.

On je demantovao i pisanje medija da je jedino "Infobiro" bio pozvan da snimi događaj, tvrdeći da se ekipa te agencije sasvim slučajno bila u tom trenutku u Gradskoj kući.

- Infobiro je bio u zgradi zbog snimanja izjava nekih drugih političara, odnosno... javnih funkcionera u tom trenutku i oni su tog trenutka bili u zgradi i, eto, zamolili da ipak snime to, taj čin - rekao je Simonović.

Urednik Južnih vesti Predrag Blagojević podsetio je da se slična stvar desila i prilikom nedavne posete predsednika Fudbalskog saveza Srbije Nišu Tomislava Karadžića stadionu Čair i susretom sa gradonačelnikom, kada je takođe jedino Infobiro snimao.

- Infobiro ima jednu jedinu ekipu i uvek uspevaju da se slučajno zadese svuda! To je ono što izaziva sumnju - kaže Blagojević.

Takođe, uvidom u arhivu Infobiroa 9. decembra, kada je potpisan ugovor za bioskop, nije bilo snimaka drugih događaja iz Gradske kuće, a prvi naredni događaj koji je ova agencija snimila u kabinetu gradonačelnika bio je tek 3 dana kasnije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • dragoljub stamenkovic

    20:59 // 21. 12. 2011.

    Milanae, ja sam naš, nemoj da me biješ ! Viva Zoki Radovanović !

  • Mika

    18:31 // 21. 12. 2011.

    Koja je ovo sprdacina i javno laganje i prolupavanje...... A o izgledu i stavu Milana Jovanovica ne treba ni komentarisati. Neko je trebalo da mu skrene paznju na kod o profesionalnom oblacenju i pojavljivanju u javnosti..... ili mozda jos uvek misli da radi kao izbacivac u nekoj birtiji u nekom americkom getu odakle su ga najurili..... sramota!

  • Miša

    18:06 // 21. 12. 2011.

    Bravo, Peđa! Samo napinji najače i do kraja!
    Kompletna podrška! :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: