Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:47, 25. 4. 2015.

| Društvo

Tri godine rada Humanitarnog centra u Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
hum centar
Marić i Safjanov obeležili jubilej sa spasiocima; Foto: Sektor za vanredne situacije FB

Na današnji dan 2012. godine srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov sporazumom su ozvaničili početak rada Srpsko-ruskog humanitarnog centra.

Tri godine posle zvaničnog otvaranja Centar u Nišu raportira nadležnima veliki broj akcija - gašenje požara, rešavanje situacija sa poplavama, humanitarna pomoć i stručna usavršavanja.

Mali jubilej predstavnici Centra obeležili su pokaznom vežbom, ali i stručnim konferencijama na niškom Univerzitetu sa temom kako preduprediti vanredne situacije.

Interakcija sa službama u balkanskom regionu pre svega oko sprečavanja, a onda i, ako se desi nesreća, na otklanjanju posledica vanrednih situacija. O tome ćemo razgovarati sa predstavnicima nauke, ali i ljudima iz prakse. Treba da preduzmemo sve da ljudski faktor ne bude uvek za sve kriv - rekao je kodirektor Centra u Nišu Viktor Safjanov.

robot Robot za akcidente; Foto: Sektor za vanredne situacije FBPredstavnici Humanitarnog centra iskoristili su jubilej i da Sektoru za vanredne situacije uruče 5 “lada niva” i zvanično predaju robota za delovanje u vanrednim situacijama koji je u Srbiju stigao krajem prošle godine.

Za sve akcidentne situacije, požare sa opasnim materijama, kada je rizično za ljude da u akcijama učestvuju, robot se putem džojstika i daljinskog upravljanja upućuje na mesto i radi ono što ljudi ne mogu. Podsetiću, jedan će robot biti u Nišu, a drugi u Beogradu - rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

hum centar3 Pokazna vežba u krugu "NIS Petrola"; Foto: Sektor za vanredne situacije FBPoslednjih dana sve je aktuelnija priča oko daljeg rada i razvoja Centra u Nišu, s obzirom na to da je Srbija pristupila evropskom Mehanizmu civilne zaštite.

Prvi čovek Centra u Nišu Viktor Safjanov rekao je da se sporazumi Srbije sa EU poštuju i da će Centar svoje zadatke izvršavati u skladu sa sporazumom vlada Srbije i Rusije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: