Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:26, 21. 4. 2015.

| Društvo

Tri godine suspenzije za niškog advokata Dozeta

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
dozet
Dozet se javno protivio štrajku advokata; foto: belami.rs

Zbog toga što nije poštovao štrajk advokata i javno se protivio obustavi rada, Disciplinski sud Advokatske komore Niš je izrekao “meru brisanja iz imenika advokata” na tri godine niškom advokatu Draganu Dozetu.

Ovaj advokat iz Niša najavljuje žalbu i ističe da će se boriti da “obori ovu nezakonitu odluku” kojom se krše njegova ustavna prava. 

Sud u svojoj odluci obrazlaže da je Dozet svojim izjavama u medijima “odlučio da se ogluši o obaveze protesta i započne sa radom”, te da je u više navrata od septembra do kraja novembra 2014. godine bio u sudovima, i to kao punomoćnik, branilac po službenoj dužnosti i kao izabrani branilac. 

Podsećaju i da je pozivao svoje kolege da prekinu sa štrajkom i tako “naneo štetu advokaturi”.

Oni navode da je Dozet i pored pokrenutog disciplinskog postupka protiv njega i obustave rada svih advokata, “umišljajno postupao, svestan svojih posledica i na taj način učinio težu povredu dužnosti advokata”.

Ta teža povreda odnosi se na to da nije postupao po odlukama organa komore, kao i na “nedostojno ponašanje u javnim aktivnostima kada je dostupan uvidu i oceni javnosti, kojom se nanosi šteta ugledu advokature”.


Dozet: Tražiću pravdu u redovnim sudovima 

Niški advokat kaže da je očekivao ovakvu odluku Disciplinskog suda, ali kaže da će pokrenuti spor pred upravnim sudom i tražiti dobijanje privremene mere da se bavi advokaturom dok se spor ne okonča.

U suštini, oni koji su organizovali štrajk donose i odluku da budem izbrisan iz imenika. Žaliću se Advokatskoj komori Srbije, ali pošto su i tamo oni koji su organizovali protest, ne očekujem pravilno suđenje. Idem dalje pred redovnim sudovima da ostvarim svoja prava - kaže Dozet.

On ističe da je ova odluka Komore zastrašivanje i napominje da su mu prekršena ustavna prava.

Narušeno mi je pravo da radim i da sam odlučujem, da slobodno govorim i iznosim svoje mišljenje i to upravo od pravnika koji bi trebalo da ta prava najviše poštuju - kaže ovaj niški advokat.

Najavljuje i da će, ukoliko odluka Komore bude poništena od viših instanca, tražiti naknadu nematerijalne štete zbog narušavanja ugleda.

Podsetimo, niškom advokatu Bobanu Džuniću je Disciplinski sud izrekao brisanje iz imenika na godinu dana. I on je najavio žalbu.

Štrajk advokata sa obustavom rada počeo je 17. septembra prošle godine, a završen 26. januara ove godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • logicno

    08:03 // 22. 4. 2015.

    Ako je zakonom dozvoljeno pravo na strajk, pravo ne znaci obaveza, ako se ne sme sankcionisati onaj koj strajkuje, po kom osnovu se kaznjava onaj ko ne strajkuje....ovde je neko lud

  • Čiča

    23:39 // 21. 4. 2015.

    Od Džunića i njegovi sada dižu ruke. Znaju o kome se radi.

  • Istina

    23:21 // 21. 4. 2015.

    Ma zali se predsedniku Titu da si bio dobar advokat nebi radio kad su svi strajkovali nego osetio brzu zaradu i obrt na mufte.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: