Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 4. 7. 2014.

| Društvo

Tri osobe pod sumnjom, jedna sa potvrdom virusa

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Komarac.jpg
Ove sezone još bez rezultata analize o zaraženosti komaraca u Nišu (foto: wikipedia.org)

Od četiri osobe u Nišu koje imaju simptome virusa zapadnog Nila, samo kod jedne žene, koja se vratila sa letovanja u Grčkoj, posle laboratorijske analize potvrđeno je prisustvo virusa Zapadnog Nila.

Zdravstveno stanje druga dva pacijenta je dobro, a analize krvnog seruma četvrtog poslate su na Institut za imunologiju i virusologiju "Torlak".

V.d. direktora Instituta za javno zdravlje Niša dr Branislav Tiodorović kaže da treba biti oprezan, ali da nema potrebe za panikom jer, prema njegovim rečima, od ukupnog broja onih koje ubodu zaraženi komarci, više od 90 odsto neće imati nikakve kliničke znake.

- Kod većine onih koji imaju ubod neće se pojaviti znaci virusa, osetiće nešto "neubedljivo" i proći će tako. Samo 7 do 8 odsto njih dobije kliničku sliku koju sam opisao, a svega 1 do 2 odsto njih ima težu kliničku sliku - objašnjava dr Tiodorović.

Opšti infektivni sindrom obolelih od groznice Zapadnog Nila čine temperatura, glavobolja, malaksalost, znojenje, bolovi u mišićima i zglobovima, međutim, to karakteriše i mnoge druge zarazne bolesti.

- Teško je i najiskusnijem doktoru da prepozna sam početak bolesti, tako da je dijagnostifikovano samo ono što je laboratorijski potvrđeno - kaže dr Tiodorović.

Tada se treba javiti lekaru koji će zatim proceniti da li da pacijenta uputi na infektivnu kliniku.

Težu kliničku sliku karakterišu jake glavobolje izazvane meningitisom, odnosno zapaljenjem moždanica ili encefalitisom, zapaljenjem mozga, kardio-vaskularne smetnje ili smetnje sa vidom i disanjem. Nju uglavnom dobiju hronični bolesnici čiji oslabljeni imuni sistem, objašnjava dr Tiodorović, dozvoljava da se to dogodi.

Prema njegovom objašnjenju, trenutne vremenske prilike su vrlo pogodne za nastajanje ovakvih oboljenja zbog nedavnih poplava i stalnih kišnih perioda.   


Neophodna prevencija

Dr Tiodorović savetuje šetačima da ujutru u predveče izbegavaju delove pored reka. I građanima u Nišu, ali i onima koji odu na odmor u Tursku ili Grčku, preporučuje da u tim delovima dana šetaju u odeći sa dugim nogavicama ili rukavima ili, u suprotnom, obavezno koriste zaštitne kreme protiv komaraca.

On apeluje na građane i da u svojim dvorištima ne dozvole da se zadržavaju barice ili da ostaje voda u saksiijama i skreće pažnju na to da će naredna nedelja biti idealna za razvoj larvi.

I ove godine Zavod za biocide i medicinsku ekologiju iz Beograda ima zadatak da na različitim lokacijama u gradu analizira jesu li komarci zaraženi ovim virusom. Još nema prvih rezultata ove sezone. 

Prošle godine je prisustvo virusa pronađeno kod polovine uzorkovanih komaraca, odnosno kod starog toka Nišave na Ledenoj Steni, na Novom i Starom groblju, kod starog nišavskog korita u Niškoj Banji i kod vrežinskog bazena. Analize su bile negativne kod spomen-parka Bubanj, u naselju Apelovac i na Durlanskoj ulici.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • voja

    16:29 // 4. 7. 2014.

    Lele kako sad na kej da idem :(

    • xyz

      18:15 // 4. 7. 2014.

      Kako si glasao, tako si i dobio :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: