Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:06, 2. 3. 2015.

| Društvo

Tribina o medicinskoj upotrebi kanabisa

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Lekalizacija-Srbije.jpeg
"Lekalizacije Srbije": Kanabis i medicinsko ulje kanabisa nisu “droga koja vodi ka težim drogama”

O tome kakav bi uticaj legalizacija kanabisa u medicinske svrhe imala na lečenje malignih tumora, neurodegenerativnih i autoimunih bolesti, biće reči 7. marta u 17:30 na tribini na Pravnom fakultetu u Nišu.

Kako kažu u Udruženju "Lekalizacija Srbije", koje sa Studentskim parlamentom Pravnog fakulteta organizuje ovu tribinu, i u Nišu ima mnogo pacijenata koji za sada ilegalno i po visokim cenama nabavljaju ulje kanabisa za lečenje.

Upravo je naš cilj da postignemo promenu zakona kojim će se upotreba ovih preparata učiniti legalnom, a time i proizvodnja preparata u okviru farmaceutskih kompanija, tako da bi se legalnom i masovnom proizvodnjom lek učinio dostupnijim pacijentima, ali po preporuci lekara i uz odgovarajuću indikaciju - kažu u niškom ogranku "Lekalizacije Srbije".

Članovi udruženja, među kojima ima predstavnika iz oblasti medicine, prava, novinara i onih koji se preparatima kanabisa već leče sa uspehom, pozivaju zainteresovane na tribinu na kojoj će moći da razreše sve dileme o ovoj temi.

Ističu da pacijentima treba da bude ponuđena i ova opcija lečenja, s obzirom na to da za takve bolesti, kako ističu u Udruženju, savremena medicina ima malo ili nimalo uspeha.

Ovo udruženje se zalaže za izmenu Zakona i psihoaktivnim kontrolisanim supstancama, Zakona o krivičnom postupku i usklađivanje podzakonskih akata iz ove oblasti sa modernim dostignućima medicinske nauke i prakse.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Expert

    10:03 // 9. 3. 2015.

    Endokanabinoidni sistem je otkriven pre 40 godina kao deo imunološkog sistema čoveka. Još uvek se ne izučava na medicinskim fakultetima u Srbiji. Lekari za njegovo postojanje saznali 2014 od obolelih!

  • CVETKO prvi

    16:33 // 3. 3. 2015.

    2.Do 70-ih godina,prošlog veka,"kanabis" je bio u širokoj upotrebi i što se tiče "markirane odežde" a i ostalih nusproizvoda:za lečenje,za oblačenje,za sprečavanje raznih bolesti... Zaboravili smo sve

  • CVETKO prvi

    16:29 // 3. 3. 2015.

    1. U našim krajevima "kanabis" je bio poznat kao GRSNICA!I kad neko priča nešto BEZ VEZE,uvek mu je bilo rečeno:"Nemoj da mlatiš GRSNICE",jer je to bio naporan rad a i taj što je pričao je bio naporan

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: