Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:02, 15. 5. 2014.

| Društvo

U Doljevcu vanredna situacija, problemi u selima

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Poplava.jpg
Voda sa brda formira bujice niz ulice (arhivska fotografija)

Bujični potoci koji su se stvorili u okolini Niša i Aleksinca zato što već natopljena zemlja ne može da primi nove količine vode, napravili su probleme u desetak sela, kažu u Upravi za vanredne situacije MUP u Nišu.

Prema rečima načelnika te uprave Žarka Damnjanovića, situacija nije alarmantna, već samo problematična.

U Gabrovcu je bilo neophodno napraviti veštačku branu da bi se preusmerili bujični potoci.

- Nije se ništa izlilo, već voda koja se skuplja sa brda bukvalno ide ulicom, pa smo nabravili bedem i usmerili je ka Gabrovačkoj reci, tako da smo spasili neke kuće i sprečili veće posledice - kaže Damnjanović sa terena u Gabrovcu.

Prema njegovim rečima, u Jelašnici se drveće nošeno vodom zakrčilo ispod mosta gde su poslate ekipe sa mehanizacijom, a za rešavanje problema u Doljevcu, Pukovcu i Belotincu zatražena je pomoć vojske.

- Voda je u Doljevcu ušla u podrume dvadesetak kuća, tako da je jutros u 8 sati tamo proglašena vanredna situacija - kaže Damnjanović.

poplava Poplave i oko Aleksinca (arhivska fotografija) Reakcija Uprave za vanredne situacije bila je potrebna i u okolini Aleksinca oko Moravice. Tamo se kontrolisano ispušta voda iz Bovanskog jezera.

Damnjanović kaže da je, prema podacima koji su poslati Upravi za vanredne situacije, današnji dan najkritičniji kada je reč o padavinama na teritoriji koju "pokriva" ova uprava.

Prema njihovim očekivanjima, situacija će se stabilizovati već noćas. 


Poplava u štampariji

stamparija foto: Zoza MarjanovićRano jutros poplavljena je i štamparija na Gabrovačkom putu. Borba s poplavom počela je oko 3.30 sati, a već oko 5 sati nivo vode u halama i kancelarijama bio je iznad 40 centimetara. Pomoć gradskih službi, koje su poslale kamion peska, stigla je u 10.30.

- Nije nam prvi put da doživimo poplavu, ali ova je dosad najveća. Uzalud smo rekonstruisalli kanalizacionu mrežu i gradili betonske odvodne kanale oko kruga preduzeća. Danas je potpuno jasno da je u ovom delu grada neophodno preduzeti ozbiljne mere na preventivnom sprečavanju šteta od bujica, a to nije samo naš posao - kaže Ivan Pešić, vlasnik štamparije „Pergament“.

Poplava je nanela znatnu štetu, čiji će nivo tek biti utvrđen. Uništen je deo gotove robe i repromaterijala, naročito papira, a stanje instalacija i kompjuterizovanih proizvodnih sistema tek će biti kontrolisano.

stapmarija-poplava foto: Zoza Marjanović

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Strahinja

    12:50 // 15. 5. 2014.

    Belotinac je skroz u blokadi.Nema struje vec neko vreme.10ak kuca je poplavljeno i voda ide ulicama kao reka.Knezicka reka se izlila i dolazi polako do kuca.Vatrogasci i hitna patroliraju stalno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: