Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:59, 8. 12. 2016.

| Društvo

“U Nišu nema pomaka u borbi protiv korupcije”

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
gavrilovic
LAF efikasan, Niš korumpiran; foto: JV

Iako je Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) pohvaljena kao najefikasnija srpska organizacija za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou, u ovom gradu nema pomaka u borbi protiv korupcije, ocenio je direktor Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović na Antikorupcijskom dijalogu održanom u Nišu.

Gavrilović je istakao da napretka nema zato što bez obzira na to što LAF revnosno dostavlja izveštaje, lokalna samouprava ne čini ništa da kazni korumpirane.

On kao primer navodi niške televizije čiji su vlasnici ponovo dobili pare iz budžeta, iako je Agencija pokazala kako su proneverili novac.

LAF uradio izveštaj o finansiranju medija u Nišu, a šta je lokalna samouprava preduzela u vezi s tim? Ništa! Junaci koji su tog izveštaja su ponovo dobili pare, iako je LAF podneo izveštaj i pokazao kako su pare zloupotrebljene - kaže Gavrilović.

Gavrilović je rekao kako Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ocenjuje kako funkcionišu tela koja se bave antikorupcijom, međutim, problem je, kaže, kod onih koji bi trebalo da prihvate izveštaje. Kada bi to tako funkcionisalo, ističe Gavrilović, ne bi se desilo da korumpirani iznova dobijaju pare.

Mi smo sve institucije napravili i doneli sve zakone. A na listi transparencije mi stojimo u zoni država koje su zarobljene korupcijom. Znači, očito je da nešto ne funkcioniše. Ja mislim da ne funkcioniše to što ambijent u kojem treba da se primene zakoni uopšte nije povoljan i da mi pravimo antikorupcijska Potenkinova sela - kaže on.

Zbog toga je, zaključuje Gavrilović, neophodno da se ide na lokalni nivo i da se uz pomoć građana napravi antikorupcijska koalicija protiv korumpiranih.


“Lokalni funkcioneri nisi u dovoljnoj meri edukovani”

joksimovic Agencija za borbu protiv korupcije samo daje preporuke; foto: JVZa razliku od funkcionera koji obavljaju funkcije na republičkom nivou, zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Vladan Joksimović smatra da lokalni funkcioneri nisu dovoljno edukovani i da zbog toga često greše. Pored toga, Joksimović kaže da je Grad nije u obavezi da postupi prema preporukama Agencije.

Agencija donosi preporuke i kao što sam naziv kaže, mi preporučujemo nešto, a na lokalnoj samoupravi je da to usvoji ili ne - kaže Joksimović.

Međutim, on navodi kako lokalna samouprava vrlo često ne postupa prema preporukama Agencije. Takav je bio slučaj i sa gradskim većnikom Srđanom Aleksićem, kada je Agencija predložila njegovu smenu, ali odbornici taj predlog nisu usvojili. Pored Aleksića, nije smenjen ni Nenad Stanković, za kojeg je Agencija utvrdila da je bio u sukobu interesa pošto je, iako je bio predsednik Skupštine grada, zadržao funkciju zamenika direktora gradske Direkcije za javni prevoz, na koju je ranije bio postavljen.


Vranje dobija LAF po uzoru na niški

Od nove godine bi Vranje, uz pomoć LAF Niš, Biroa za društvena istraživanja i međunarodnih organizacija trebalo da dobije antikorupcijski sistem sličan niškom.

Ja se nadam da će model koji je napravljen u Nišu biti obaveza za sve gradove u Srbiji. Nadam se i da će nam pomoći sam grad Vranje koji je prihvatilo taj model - kaže Zoran Gavrilović.

Od aprila 2017. sve lokalne samouprave će imati obavezu da naprave mehanizam za borbu protiv korupcije, a niški LAF je prema izveštaju Biroa za društvena istraživanja vodeće antikorupcijsko telo u Srbiji od 13 gradova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ;)

    08:38 // 9. 12. 2016.

    KomentarKakva borba protiv korupcije?! Svi smo mogli da čujemo Perišića i Stankovića kako dogovaraju nameštanje tendera za gradske prevoznike, a tužilac odbacio krivičnu, umesto da je odmah odreagovao profesionalno i u skladu sa zakonom...

  • Guska

    23:09 // 8. 12. 2016.

    Korupcija šta to beše.

  • lahor

    22:06 // 8. 12. 2016.

    Luda kuća

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: