Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:57, 28. 3. 2012.

| Društvo

U Nišu uskoro male domske zajednice

Autor:Svetlana RajkovićIzvor:Južne vesti
DOM DUSKO RADOVIC
DOM Duško Radović u Nišu

U Nišu je održan sastanak svih aktera koji su uključeni u proces transformacije i deinstitucionalizacije dece sa smetnjama u razvoju. Cilj sastanka bio je da se razmene iskustva, da se proces izmeštanja dece iz Kuline što brže realizuje, odnosno da se i drugi domovi kao što je Dom "Duško Radović" uključe u proces deinstitucionalizacije dece sa smetnjama u razvoju na teritorije čitave Srbije.

S obzirom na to da Dom za decu u Kulini menja svoju namenu i prelazi u Dom za odrasla lica, deca do osamnaest godina koja se nalaze u tom Domu, biće smeštena po malim domskim zajednicama, hraniteljskim porodicama i vraćena u biološke porodice.

- Male domske zajednice su usluge socijalne zaštite za decu sa težim i teškim smetnjama u razvoju. One pružaju mogućnost da se svakom detetu posebno posveti pažnja. Deca će moći da se zadrže tu do godinu dana i odatle pripremljena odlaze u hraniteljske ili biološke porodice - ističe Slavica Đokić, direktorka Doma "Duško Radović".

Za početak premeštaj će biti u tri doma u Srbiji, u Aleksinicu, Nišu i Negotinu. Planira se da se ova priča u narednom periodu proširi i na druge gradove u Srbiji.

UNICEF pomaže zatvaranju dečijih odeljenja u Kulini, kao deo procesa deinstitucionalizacije. Da bi bilo omogućeno da se deca vrate u svoju biološku ili budu smeštena u hraniteljsku porodicu, važno je da ona budu već u zajednici kako bi se postepeno njihov život razvio u istoj.

- Velike institucije nisu optimalno okruženje za rast i razvoj dece. Zato se ide ka tome da svako dete živi u porodici ili sredini koja imitira život porodice, a to su male domske zajednice. U malim domskim zajednicama ne može da živi više od dvanaest deteta. Ovde su prava i potrebe deteta na prvom mestu i sredina se prilagođava njihovim potrebama, a ne obrnuto - kaže Katlin Brašić, rukovodilac programa dečije zaštite UNICEF.

DOM DUSKO RADOVIC Sastanak u Domu Duško Radović

Prema rečima pomoćnice ministra rada i socijalne politike Suzane Paunović, deca koja se nalaze na smeštaju u Domovima neće biti izmeštena iz njih. Ostaće u njima dok se ne osamostale ili dok, za one koji su na manjem uzrastu, ne budu obezbeđene hraniteljske porodice.

Uskoro će po šestoro dece biti premešteno u ove tri male domske zajednice, a nakon toga još šestoro. Kapacitet svake male domske zajednice je po dvanaest korisnika.

Sastanak u Domu Duško Radović u Nišu

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: