Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:55, 26. 9. 2016.

| Društvo

U niškoj Medijani spoj tradicionalnog i modernog

Autor:D. T. Izvor:Južne vesti

"Ovo je Medijana"

Najmanja, a najmnogoljudnija u Nišu, Opština Medijana čuva gradske institucije, značajno arheološko nalazište i važne istorijske spomenike, parkove, a ono na šta su njeni stanovnici posebno ponosni jeste duh starog grada koji se u njenim kafanama još oseća.

Ova opština je ime dobila po arheološkom nalazištu s kraja 3. i početka 4. veka na kom se nalazila letnja rezidencija cara Konstantina Velikog. Ovo nalazište je jedna od napoznatijih turističkih atrakcija Niša, a Vila sa peristilom, koja je centralna građevina Medijane, sada ima zaštitnu konstrukciju.

Mozaik-foto-Bobi-Rajkovic Opština dobila ime prema arheološkom nalazištu; foto: Boban RajkovićJedan od najznačajnih spomenika je „Ćele-kula“ izgrađena tokom Prvog srpskog ustanka 1809. godine od lobanja poginulih srpskih ratnika predvođenih Stevanom Sinđelićem, tokom bitke na Čegru.

U samom gradskom jezgru nalaze se spomenici kralju Aleksandru i oslobodiocima Niša, ali i Oficirski dom u kome su se tokom Prvog svetskog rata, kada je Niš bio ratna prestonica Srbije, održavale sednice Skupštine. Tu je 1914. godine doneta „Niška deklarcija“, kao temelj zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca.

Ono čime se Medijanci hvale turistima je staro gradsko jezgro sa viševekovnom istorijom gde dominiraju moderne građevine, ali i mesta prepuna tradicije.

Tu su Obrenovićeva i Kopitareva ulica ispunjene kafićima, restoranima i kafanama.

Mladi mnogo vole kafanu i baš umeju da se ponašaju kafanski. Da se opuste, provedu, poručkaju, poslušaju muziku i da dožive kafanu na pravi način, onako kako se kafana doživljava - kaže Marta Trpeski, vlasnica kafane “Biser”.

Kafana-Medijana-Bobi-Rajkovic Kafane kao zaštitni znak Medijane; foto: Boban RajkovićParkovi Čair i Svetog Save najveći su u Medijani, a u čairskom i na još nekoliko mesta u gradu izgrađene su teretane na otvorenom koje privlače mlade ljude, sportiste i roditelje sa decom.

Mališani, koje privlači vožnja rolera, ovde treniraju za sporstski klub „Oksidžen“. Za trenera Srđana Nonića Čair je pravi dom njihovog kluba.

Park Čair je jako lep, zato što je delimično izolovan od ostatka Niša. To je jedna zelena oaza u centru grada, ima poligon na kome radimo sa dobrom podlogom, ima puno drveća, zelenila. Prijatna je atmosfera. Nema buke, ima malo ptica što je interesantno da se čuje - kaže Nonić.

Isto ime nose i važni sportski objekti u ovoj opštini - hala i stadion "Čair. Stadion je dom jednog od najstarijih sportskih kolektiva u Nišu - Fudbalskog kluba „Radnički“ koji postoji od 1923. godine.

Generacije fudbalera stasale su ovde: Dragan Stojković Piksi, Dejan Petković Rambo, Dragan Pantelić, Miodrag Knežević...

Medijana-panorama Najmanja, a najmnogoljudnija niška opština; foto: Boban Rajković

Novi deo opštine izgrađen je pretežno tokom sedamdesetih i osamdesetih godina u delu grada poznatom kao Krive livade. Do sada je ovde sagrađeno više od 40.000 stanova. Zato je, prema gustini naseljenosti, Medijana odmah iza beogradskih opština Vračar i Stari Grad.

Ovaj tekst nastao je uz podršku Gradske opštine Medijana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Svevladovic

    14:40 // 27. 9. 2016.

    Sve je ovo lepo, malo prepumpano i nalickano ali u redu. Ipak je promo materijal u pitanju.
    Malo brinem da ovo nije pokusaj Opstine da vam se malo potisne u stranu kriticki princip novinarstva...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: