Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:24, 24. 10. 2016.

| Društvo

U niškom zatvoru otvoren tekstilni pogon

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
zatvor1fotojuznevesti
Šiju za celu Srbiju; foto: JV

Tekstilni pogon u kojem se šije odeća i oprema za sve zatvore u Srbiji, ali i uniforme za sudsku stražu, otvoren je pre dvadesetak dana u niškom “KP Doma”. U njemu radi šezdesetak osuđenika.

70% radova na izgradnji prostorija u kojima šiju, kaže upravnik niškog zatvora Aleksandar Grbović, obavili su osuđenici i zaposleni u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ). Time je država, kaže on, uštedela 29 miliona dinara.

Zatvorenici sada šiju opremu za sve zatvore u Srbiji.

Šijemo sve: od odeće, preko peškira, dušeka i jastuka za svih 11.000 osuđenih lica u Srbiji. Od pre 2 meseca potpisali smo ugovor sa Ministarstvom pravde, pa smo počeli da šijemo uniforme i za sudsku stražu, za sve sudove u Srbiji - kaže on.

IMG-7264 Proizvodi niških zatvorenika; foto: JVUpravnik niškog zatvora se nada da će uskoro početi da šiju i HTZ opremu za Ministarstvo zdravlja.

Koliko je ovo isplativo, Aleksandar Grbović demonstrirao je na primeru sudske uniforme, koja se ranije nabavljala po ceni od desetak hiljada dinara, dok izrađena u niškom zatvoru, sa svim obeležjima, košta 2.650 dinara.

Trenutno radi šezdesetak osuđenika u jednoj smeni, a uskoro ćemo početi da radimo i trosmenski - najavio je Grbović.

Ovo je prvi pogon, kako kaže, koji se od 1968. godine sagrađen u bilo kojoj vaspitno-popravnoj ustanovi.


Od igle do lokomotive

IMG-7246 foto: JVKancelarijski i dečji nameštaj, drvene klupe, kante za smeće, kuhinje, bolnički kreveti, šahovske table, drvene čuture, kavezi za kokoške, čengele za mesare, samo je deo onoga što se proizvodi u pogonima KPZ Niš.

Nekada je, naglašava Grbović, niški zatvor bio jedan od najgorih na Balkanu, sa ogromnim deficitom, dok je danas prihod KPZ-a, do septembra ove godine blizu milion evra.

Plaćamo sve u zakonskim rokovima, neke stvari plaćamo i avansno, deo novca izdvajamo za investicije, uglavnom za poboljšanje standarda osuđenih lica, jer smo to po zakonu obavezni. Kupujemo  dosta mašina. Preko 40 smo ih kupili do sada - naglašava upravnik.

Sa druge strane, zatvorenicima, navodi Grbović, znači rad u ovim pogonima.

Zatvorenicima je najvažnije da im prođe vreme. Ovo im znači svakodnevnu obavezu, rade 8 sati dnevno i još prime i neku platu - istakao je Grbović.

Grbović kaže da su pojedini osuđenici angažovani i na projektu Novi Niš, gde uklanjaju šut, cigle i raščićavaju teren.

Plata zatvorenika je, prema zakonu, 20% od minimalne cene rada po satu, i iznosi od 2.500 do 4000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Opa

    17:44 // 25. 10. 2016.

    Bio već gradonačelnik Užičke Požege, isto krenuo tako na dža- bu, pa morao da podnese ostavku. A može da bude umesto Lambroza jer je i on invalidski vojni penzioner. Ništa nije kao na filmu. Sve ima neku kvaku.

  • Бивши робијаш

    01:25 // 25. 10. 2016.

    После овога,пожелим да се опет вратим да радим тј.робијам.Зезам се,али овај г.Грбовић је за сваку похвалу.Направи човек од затвора фину фирму која ради и зарађује,да човек не поверује.Кеве ми па њега треба поставити за зам.градоначелника и да буде задужен за привреду.Овај господин је за неке већнике "ГОСПОДИН" типа качар,и остали.За банђура је "НАУЧНИК".

  • Zone

    23:25 // 24. 10. 2016.

    Čist komunizam. Šalu na stranu, bravo za Grbovića. Zatvorenici izuče zanate u ovim uslovima i bilo bi lepo da stečema znanja unovče na slobodi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: