Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:10, 22. 5. 2013.

| Društvo

U štrajku upozorenja 19 niških škola

Autor:S.JanačkovićIzvor:Južne vesti
OS-Dositej-Obradovic.jpg
OŠ "Dositej Obradović"; foto: dositejnis.wordpress.com

Prvi čas u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni nije održan u 10 osnovnih i 9 srednjih škola u Nišu, koje su se time pridružile štrajku upozorenja Unije sindikata prosvenih radnika.

U još 4 škole štrajkovali su samo nastavnici koji podržavaju Uniju.

Glavna zamerka Ministarstvu prosvete, kažu u Sindikatu prosvetnih radnika Niša, jeste ukidanje odeljenja srednjim školama, ali i „sporni delovi sadržaja novih zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju koji su u skupštinskoj proceduri.“

-  U proceduri je zakon kojim bi već mogao da se maksimalni broj učenika smanji na 25 što predviđa Strategija obrazovanja, ali takva odluka ne postoji. Time bi se podigao kvalitet obrazovanja i ujedno amortizovao manjak dece – kaže Vladimir Milićević, predsednik Sindikata.

Kao još jednu negativnu novinu zakona, Milićević navodi činjenicu da će lokalne samouprave imati veće ingerencije i morati da finansiraju kadar. On i njegove kolege boje se da za to u Nišu neće biti dovoljno novca u gradskom budžetu što bi, smatraju, dovelo do zatvaranja odeljenja.

Zakon predviđa i da se plata nastavnicima obračunava prema broju đaka, što će, kaže Milićević, verovatno usloviti zatvaranje odeljenja sa nekoliko učenika koja su tipična za seoske sredine.

Ovo će, smatraju u Sindikatu, izazvati značajan tehnološki višak prosvetnih radnika.

- Urušava nam se obrazovni sistem! Nema plana upisa! Nije dovoljno da samo rasporedite đake po školama i terate ih da upisuju ono što ne žele, a upravo to sada rade – izričit je Milićević.

U OŠ „Dositej Obradović“, koja se pridružila štrajku, kažu da na njen rad najviše utiče smanjenje broja đaka. Sredinom devedesetih u njoj je bilo oko 900 učenika kada je bilo 4 odeljenja po razredu, a sad ih je oko 400, pa razredi uglavnom imaju po 2 odeljenja.

- Kada bi gornja granica broja učenika bila snižena na 25 mogli bismo da imamo po 3 odeljenja, jer u nekima sada ima i više od 30 đaka. Nastava bi bila znatno kvalitetnija i imali bismo manje zaposlenih sa smanjenim normama – kaže Gordana Vladisavljević, sekretar OŠ „Dositej Obradović“.

Još jedan štrajk upozorenja, kada neće biti održan prvi čas u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni, zakazan je za 30. maj. Ako i dalje ne bude odgovora Ministarstva, 4. juna planirana je jednodnevna obustava rada i protestna okupljanja ispred školskih uprava. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Roditelj

    23:30 // 20. 10. 2019.

    Gordana Vladisavljevic je pod sumnjivim okolnostima na fakultetu u Kragujevcu dobila diplomu pravnog fakulteta.Ona se nasla da komentarise.Fuj.

  • Dragan

    11:47 // 24. 5. 2013.

    Rešenje je prosto, plate su takve kakve su i u skladu su sa trenutnom ekonomskom situacijom a ko je ne želi neka da otkaz i neka prepusti mesto nekom ko hoće da radi za istu platu.

  • Fantom

    13:28 // 23. 5. 2013.

    U pravu su i Caki i Đura kao i mnogi koji isto misle ali ne smeju da kažu.
    Komentarisali smo već nekoliko puta na slične teme, no onaj ko treba da čuje izgleda da je GLUV. Možda bi opet šerpe i pištaljke skrenule pažnju.
    Ne zaboravite ministra prosvete koji je broj 1 u celoj priči.
    Ne menjajte zakone i pravilnike već nesposobne ministre i načelnike!!!!
    STOP prosvetnoj mafiji, birajte najveće stručnjake i radnike na funkcije, a ne najveće lopove i poltrone, ili očekujte NAROD....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: