Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:39, 11. 9. 2010.

| Društvo

Uhapšen novinar Južnih vesti

Autor:Redakcija Južnih vestiIzvor:

NIŠ – Novinar Južnih vesti, Predrag Blagojević, proveo je nekoliko sati u policijskom pritvoru dok je policija "utvrđivala njegov identitet".

Blagojević je priveden dok je izveštavao sa događaja.

- Snimatelj i ja smo bili ispred dvorišta Pantelejske crkve gde se dogodila tragedija sa bakom i unukom. Policajac, koji je stajao pored crkve pokazao nam je rukom da ne snimamo ništa i kolega je isključio kameru i okrenuo je na drugu stranu. Verovatno bi smo se i sklonili odatle da nismo primetili policajca iz interventne brigade kako trči ka nama. Mislio sam da hoće da nam kaže kako je snimanje zabranjeno ili nešto slično. Međutim, čim je prišao prilično grubo nam je tražio lične karte i obraćao nam se sa "ti". Pitao sam u čemu je problem, koji je razlog, šta smo uradili. On je ponovio još jednom da mu damo lične karte, ali sam ja to odbio tražeći da mi se predstavi i kaže u čemu je problem. Odgovorio je da je "on zakon". Tada je prišao još jedan policajac iz interventne jedinice i .ugurali su me u maricu – kaže Blagojević.

Blagojević je pušten tek posle višečasovnog zadržavanja u policiji.

- Nakon što sam više od sat vremena proveo u marici, odveli su me do policijske uprave u centru, ovdeli u podrum i u ćeliji, koja nije imala prozore ni svetlo, držali još sat vremena. Tražio sam da mi donesu vodu, da me puste do toaleta, ali niko nije reagovao. Oduzeli su mi i telefone a nisu mi dozvolili ni da se javim porodici ili kolegama i kažem gde sam – kaže Blagojević.

U niškoj policiji kažu da je Blagojević priveden jer nije kod sebe imao ličnu kartu a da je zadržavanje u policiji "standardna policijska procedura" i da, ako smatra da su mu prava povređena, podnese prijavu protiv policajaca.

- Šta su radili ne znam. Niti je bilo ko od mene tražio izjavu, niti su proveravali otiske prstiju ili nešto slično. Jedino su me u policiji, pre nego što su me odveli u ćeliju, pitali kako se zovem i odakle sam. Zar pored svih računara, digitalnih podataka o svakom građaninu, provera identiteta podrazumeva višečasovno zadržavanje u tamnici i brutalne metode? – kaže Blagojević.

Predsednica Društva novinara Niša, Dragana Kocić, najavila je da će se ta organizacija izjasniti podovom ovog slučaja početkom nedelje.

Predrag Blagojević jedan je od osnivača Južnih vesti i dobitnik godišnje nagrade za istraživačko novinarstvo za 2010. godinu, koju dodeljuju NUNS i ambasada Sjedinjenih država.


Šta kaže Zakon o policiji 

Član 31.

Prilikom primene policijskih ovlašćenja ovlašeno službeno lice postupa u skladu sa zakonom i drugim propisom i poštuje standarde postavljene Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Na način utvđren zakonom, ako je to u datoj situaciji moguće i ne bi ugrozilo izvršenje policijskog zadatka, lice prema kome se primenjuje policijsko ovlašćenje ima pravo da bude upoznato sa razlozima za to, da ukaže na okolnosti koje smatra bitnim s tim u vezi, da bude upoznato sa identitetom ovlašćenog službenog lica, koje se legitimiše, i da traži prisustvo lica koje uživa njegovo
poverenje.


Protest Južnih vesti

Južne vesti najoštrije protestuju zbog ponašanja policije i smatraju da je pre svega reč o grubom kršenju ljudskih prava i međunarodnih konvencija i prekoračenju policijskih ovlašćenja, zbog čega će podneti prijavu protiv odgovornih policijskih službenika.

Ako višečasovno zadržavanje građana u ćeliji bez prozora predstavlja standardnu proceduru provere identiteta, smatramo da je to neprihvatljivo i tražimo od nadležnih da izmene tu proceduru.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • lično

    20:35 // 3. 11. 2011.

    Mnogo lažete . posebno tkz. I.M. iz Vranja. Kako mu je puno ime ? Kršenje Zakona važi za sve !

  • juzna pruga

    23:52 // 21. 9. 2010.

    Sloboda od straha,
    To je sloboda,
    Koju za tebe trazim,
    Domovino moja.

  • Bane

    19:19 // 14. 9. 2010.

    Devedesete u punom sjaju. Ama nista nisu naucili!
    Tuzno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: